Kembara : Bukit Tinggi & Padang (Indonesia)

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, September 8, 2015 [ 1 comments ]


Assalamu'alaykum wbt,
*pictures will be upload later*


Kembara ke Bukit Tinggi & Padang ni, Niza gunakan agent (Ziarah Sutera) memandangkan pergi bersama keluarga dan agent tersebut merupakan kawan mak Niza. Disebabkan pakai agent, so xde la nak buat research kan.. :D 


Bilangan Hari : Pakej 4 Hari 3 Malam
Tarikah : 13 Sept - 16 Sept 2013 (lame dah pegi, baru nak update :P )

RM1150.00 (All in one)

HARI 01 : 13 SEP 2013 LCCT – PADANG – BUKITTINGGI ( MT, MM )
Peserta dikehendaki berkumpul di LCCT selewat-lewatnya pada pukul 530pagi. Pesawat akan berlepas pada pukul 750 pagi dan dijangka tiba pada pukul 8 pagi waktu tempatan. Setibanya di lapangan terbang Padang, anda akan dibawa oleh perwakilan kami untuk mengunjungi Bukittinggi melalui Lembah Anai. Dalam perjalanan singgah di Air Terjun Anai dan perkampungan Minangkabau. Selepas makan tengahari, lawatan diteruskan ke Pandai Sikek. Kawasan perkampungan yang sangat terkenal dengan karajinan tangan sulaman dan pertukangan. Tiba di Bukittinggi langsung daftar masuk hotel. Makan malam disediakan di restoran tempatan.

HARI 02 : 14 SEP 2013 BUKITTINGGI – MANINJAU TOUR ( S, MT, MM )
Selepas sarapan pagi, memulakan lawatan sekitar Bandar dengan melawat ke Sianok Canyon yang terkenal dengan panorama yang sangat indah. Di sini juga terdapat terowong peninggalan penjajah Jepun zaman dahulu. Melanjutkan perjalanan menuju ke Kota Gadang iaitu tempat kerajinan perak khas Minangkabau dan kemudian singgah di Sungai Landia untuk melihat keindahan alam dan menikmati kopi the HALIA dan terus menuju ke Maninjau melalui kelok 44. Selepas makan tengahari, peserta berpeluang untuk singgah di Perkampungan Hamka yang terletak di Kampung Sungai Batang. Pulang semula ke Bukittinggi untuk membeli belah di Pasar Atas. Makan malam disediakan.

HARI 03 : 15 SEP 2013 MINANGKABAU TOUR – PADANG ( S, MT, MM )
Setelah sarapan pagi, daftar keluar hotel. Dalam perjalanan ke Batusangkar, singgah mengunjungi Sungai Jernih yang terkenal dengan lagenda Ikan Sakti. Tiba di Tabek Patah, singgah di pusat industri kopi KINIKO. Perjalanan diteruskan ke Istana Pagaruyung yang merupakan pusat pemerintahan Minangkabau dahulunya dan seterusnya menuju ke Batu Angkek-angkek atau Batu Seribu Niat. Selepas makan tengahari di rumah makan Pondok Flora, meneruskan perjalanan ke Padang. Singgah di Istana Silindung Bulan. Tiba di Padang, melawat ke China Town, Pelabhuan lama, Jembatan Siti Nurbaya, Pantai Padang dan membeli belah di sekitar Bandar. Daftar masuk ke hotel & makan malam disediakan.

HARI 04 : PADANG – KUALA LUMPUR / LCCT ( S)
Setelah sarapan pagi, daftar keluar dari hotel. Peserta masih berpeluang membeli belah di sekitar Bandar sehingga tiba masa di hantar ke lapangan terbang untuk meneruskan penerbangan pulang ke Kuala Lumpur. 

PAKEJ TERMASUK :-
~ Tiket penerbangan
~ Cukai lapangan
~ penginapan
~ pengangkutan
~ makan seperti yg terdapat dlm aturcara
~ pemandu pelancongan berpengalaman
~ tip driver/guide
~ insuran berkumpulan
~ bayaran masuk ke tempat lawatan
~ cenderamata ziarah sutera

PAKEJ TIDAK TERMASUK :-
~ Perbelanjaan peribadi
~ lebihan bagasi
~ perkara yang tidak terdapat dalam aturcara 

Read More

Assalamu'alaykum wbt,
*this entry will update with pictures*

Early 2015, Niza and 3 orang kawan (sorg kawan warga One Heart Creative Solution, sorg kawan sek men, sorg lagi bekas kawan sekerja) ke Siem Raep & Phnom Pehn di Kemboja. As usual, kami beli tiket awal few months, so sempat la Niza buat research (heee... macam biase la). So from the researched I come out dengan tentatif and others information. Total brp MYR habis waktu ni, hurm...


Flight pegi + beg 20kg = 120MYR (per person)
Flight balik + beg 20kg = 59USD (waktu ni harga USD dlm 3.57MYR = 1 USD..so kene dalam 211MYR per person)

It may help you (for those yang nak ke sane).
=================================================================================
Date;;;Subuh
;;;Syuruk;;;Zohor;;;Asar;;;Maghrib;;;Isyak
14;;;;;;5:16;;;;;;6:31;;;;;;12:14;;;;3:31;;;5:56;;;;;;;;;7:07
15;;;;;;5:16;;;;;;6:31;;;;;;12:14;;;;3:31;;;5:56;;;;;;;;;7:07
================================================================================


============================
14 Jan 2014
============================
- Drop Beg to Hotel /Check in
- Brunch
Muslim Family Kitchen (7am - 9pm)- Highly Recommended
Menu masakan yang paling famous kat sini adalah Daging Lembu Naik Bukit.
- Wat Thmei
Killing Field, the construction of this temple which is the first major temple to be constructed in the Angkor area
- visit Tonle Sap Lake (10USD - 20USD (Floating village )fee - kaunter)
Take a boat ride to a fishing village to observe local lifestyles. The area of the lake changes six times a year because of the monsoons
- Check in Hotel, Solat
- visit Les Artisan D’Angkor (near hotel) / Angkor National Museum (Eby)
This is a workshop that teaches the unique craft of wood and stone carving in the traditional and style of classic Cambodian artistry
-Dinner at Restoran Haji Musa (sblh  Siem Reap Mosque) and solat  di Siem Reap Mosque
- Hard Rock Cafe
- Angkor Night Market


============================
15 Jan 2014
============================
- Wake-up at 3.30am - 4.40am
- 5.00 take tuk-tuk to Archaeological Park (Angkor Wat) - Sunrise (USD20)

- Solat di Angkor Wat (ambil wuduq siap2 dari hotel and bawa pashmina sbg sejadah)
- Ta Prohm Kel Temple (included in USD20)
- South Gate of Angkor Thom ,Terrace of Leper King, Terrace of Elephant, Phimean Akas, and Ta Prohm temple (included in USD20)
- Late Lunch / Hi-Tea D'Wau Restaurant
- silk farm siem reap (8am - 5pm)- Free / Cambodian Cultural Village (USD12) - depends on available time
- Free time until 6.00pm
- Rest before leave hotel at 10pm to :-
Siem Reap: Giant Ibis Office
No 252, Phum Viheachen, Sangkat Svay Dangkum



================================================================================
Date
;;;;;;;;;Subuh;;;;;;;;;Syuruk;;;;;;;;;Zohor;;;;;;;;;Asar;;;;;;;;;Maghrib;;;;;;;;;Isyak
16
;;;;;;;;;;;;5:10;;;;;;;;;;;;6:24;;;;;;;;;;;;12:10;;;;;;;;;;3:29;;;;;;;;;;5:56;;;;;;;;;;;;;;7:06
17;;;;;;;;;;;;5:11;;;;;;;;;;;;6:24;;;;;;;;;;;;12:11;;;;;;;;;;3:30;;;;;;;;;;5:57;;;;;;;;;;;;;;7:07
18;;;;;;;;;;;;5:11;;;;;;;;;;;;6:24;;;;;;;;;;;;12:11;;;;;;;;;;3:30;;;;;;;;;;5:58;;;;;;;;;;;;;;7:08
================================================================================

============================
16 Jan 2014
============================
- Arrive around 6.00am
Phnom Penh: Giant Ibis Office
7E0, Road 106, Sangkat Doun Penh, Khan Doun Penh
- Solat Subuh
- take tuk-tuk and Check in (7.30am) and rest
- 9am Breakfast at Halal Restaurant (7am - 9pm) - 130st (menghala ke Riverside)
Tel: 012 536 969
#13Eo, Street 130 Phnom Penh
- Jejalan sisir Riverside Park hingga ke :- Wat Ounalom , Royal Palace, Silver Pagoda
- take tuk-tuk to Independent Monument (Victory Monument)
- 1.30pm take tuk-tuk to Hotel, Solat and Rest
- 3pm Late Lunch at Cafe Malaya (lorong belakang D'Nyonya Penang, 91Eo, Street 126) - street 118
- 4.00pm jalan kaki (15minit) ke Wat Phnom - sunset
- 6.30pm jalan kaki (10minit) ke Night Market
- 8.30pm take tuk-tuk Dinner at Asmak 81 Restaurant 20B, St 154 (kalau perlu dinner) - 6.30am - 10.30pm.
- 10pm jalan kaki pulang ke hotel


============================
17 Jan 2014
============================
- Breakfast
- take tuk-tuk 7.00am and visit Killing Field Choeung Ek (7.30am) - USD6
- take tuk-tuk 11pm
- Lunch at KFC near Russian Market
- 12.30pm Russian Market (Tuol Thom Pong Market) and Souvenir shop / Tuol Sleng (admission US$2, guide US$6)
- 3.30pm take tuk-tuk to Hotel : Solat & Rest
- 6.30pm Dinner at Halal Restaurant (7am - 9pm)

============================
18 Jan 2014
============================
- 6.30 Take tuk2 to Phnom Penh Airport



Additional Information:
Bus Ticket Giant Ibis
Siem Reap - Phnom Penh for 4 tickets = USD64 (USD15 per ticket & USD4 - processing Fee)

Flight
Kuala Lumpur (KUL) - Siem Reap (REP) =   RM124 (Beg 20kg + Processing Fee)
Phnom Penh (PNH) - Kuala Lumpur (KUL) =  USD59 (Beg 20kg + Airport tax + Processing Fee)

Hotel
Siem Reap (REP) : Jasmine Garden Villa (2 room - Double with Fan) = RM140.84 (for 4 person)
Phnom Penh (PNH) : City Centre Hotel ( 2 Budget Double room) = ??? (Tak ingat)

Tuk-tuk
Airport -> Hotel = (tak ingat berapa) - Ibrahim
Siem Reap (REP) = USD15 (seharian) - boleh whatsapp Ibrahim (+85593570348). Pandai berbahasa melayu.
Phnom Penh (PNH) = USD20 (seharian)


Tempat melawat yang perlukan bayaran:
Tonle Sap Lake & Floating Village = USD25 (mule2 depa ketuk sampai USD30 sorang), saya minta USD20. Xmo bagi, saya buat xtau je... sampai la turun ke USD25 - melampau mahai, naik Cruise kat Putrajaya pun baru RM30.

Archaeological Park (Angkor Wat, Ta Prohm Kel Temple, South Gate of Angkor Thom, Terrace of Leper King, Terrace of Elephant, Phimean Akas) USD20 (beli tiket a day before , after 5.00pm).

Killing Field Choeung Ek - Phnom Penh = USD6

Tempat melawat yang free:
Killing Field - Siem Raep
Les Artisan D’Angkor - Siem Raep
Silk Farm - Siem Reap
Menyusuri Riverside Park (Wat Ounalom , Royal Palace, Silver Pagoda) - Phnom Penh
Independent Monument - Phnom Penh
Russian Market - Phnom Penh

Tempat Makan Halal
Siem Raep:
Muslim Family Kitchen
Restoran Haji Musa
D'Wau Restaurant
Phnom Penh:
Halal Restaurant
Malaysia Restaurant 

(ade lg restaurant lain tapi mahal sangat)

Read More

Assalamu'alaykum wbt,
lame sangat tak post something here. Very2 busy.
So, just a simple entry, tentatif bermusafir ke Banda Aceh & Pulau Weh.
*Ibrah hasil bermusafir tak dinyatakan disini kerana motif post entry adalah untuk tunjuk tentatif, berguna untuk backpacker or anyone yang travel*


Ke Aceh ni, kami guna perkhidmatan dari kenalan of kenalan. Actually Abang Arie ni pernah bawa rombongan MIZAN dengan Kak Wardina. So my friend yang suggest untuk ke sana. Sepatutnya saya plan nak ke Korea on 12 April 2014 - 17 April 2014, tapi sebabkan kawan travel yang nak pegi skali tu tak jadi nak pegi, so I changed my plan to Aceh, with my 2 others friends. Flight pegi-balik KL-Banda Aceh waktu beli tu around RM300++. So total for my travel to Aceh not exceed MYR1k, its around MYR900++, shopping MYR500 itu pun banyak sangat dapat beli.

Sesape yang nak ke Aceh dengan harga pakej murah + flexi + selesa, boleh cari Abang Arie ni di FB, search for "Ayo Ke Pulau Weh" or "Arie Yamani"  or "Aceh Vacation Partner". Murah, flexi , selesa. :)

5 Days
4 Pax
8,600,000 IDR
Banda Aceh, Sabang,Pulau Weh & Aceh Besar District

Program Tour for 5D/4N 
(Banda Aceh & Sabang, Pulau Weh)
No. Activities
Day 1 Saturday/April 12, 2014
1 Pick the group up at Sultan Iskandar Muda Airport
2 Having lunch at a local restaurant
3 Check in at Hotel Medan
4 Go around to "Boat on the Roof Monument" in Lampulo area, Banda Aceh
5 Visit the house of Cut Nyak Dhien (A famous female  freedom of Aceh)
6 Visit Rahmatullah mosque in Lampu'uk area
7 Sunset moment at Lampu'uk beach
8 Dinner
9 Back to hotel - relax time
Day 2 Sunday/April 13, 2014
1 Breakfast in hotel
2 Going to Pulau Weh by express ship
3 Check in at hotel in Sabang
4 Having lunch at local restaurant
5 Sabang city tour (Aneuk Laot lake, Klah island from above, Japanese bunker)
6 Sunset moment in front of Sabang Hill hotel
7 Having dinner at Fredies Sumur Tiga beach 
8 Back to hotel - relax time
Day 3 Monday/April 14, 2014
1 Breakfast
2 Visit Gapang beach and Iboih beach area
3 Lunch time at Bixio Café
4 Get on the boat to see corals 
5 Snorkeling time
6 Visit The monument of Kilometres Zero of Indonesia for sunset
7 Dinner at Medan Selera in Kota Sabang
8 Back to hotel - relax time
Day 4 Tuesday/April 15, 2014
1 Breakfast 
2 Check out hotel and back to Banda Aceh by express ship
3 Visit tsunami sites arounds Banda Aceh (Masjid Baiturrahman, Tsunami museum, PLTD Apung, Masjid Baiturrahim in Ulee Lheue beach)
4 Having lunch at Ulee Lheu Bay restaurant + praying time for zuhur
5 Check in at Medan Hotel, Banda Aceh
6 Visit historical sites arounds Banda Aceh (Gunongan, Taman Putroe Phang/ Puteri Pahang, Museum Aceh, Kubur Raja-Raja etc.)
7 Dinner time
8 Enjoying local coffee at Sada Coffee, a famous arabica coffee shop in Banda Aceh
9 Back to hotel - relax time
Day 5 Wednesday/April 16, 2014
Breakfast in hotel
Check out
Find some local souvenirs
Transfer to Sultan Iskandar Muda airport


The package includes;
Transport during the trip lasted a full of air-conditioning
4 nights accommodation in Banda Aceh and Sabang (1 room for 2 persons)
Ferry Ticket Banda Aceh – Sabang Return
Breakfasts, lunches and dinner
1 bottle of mineral water each person every day during the trip
Tour guides
The cost of the ticket for parking and the entrance to the attraction
The cost of take the glass boat to see under water view in Pulau Weh                                                                                                  
1 x snorkeling in Weh island
3 x supper on 12,13 & 14 of April 2014


Exclude;
Air tickets
Airport tax & porter
Personal expenses such souvenir



























Read More

Bercakap Kepada Allah

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, March 3, 2015 [ 0 comments ]

Assalamu'alaykum wbt,

Pernah diingatkan, "ramai yang bercakap tentang Allah, tetapi sedikit yang bercakap kepada Allah."

'Bercakap' kepada Allah itu dengan solat dan munajat. Juga dalam muhasabah, yakni ketika diri berbicara kepada diri.

#KatakanPadaHati
#PahrolMohamadJuoi

Read More
categories: | | edit post

Zulkaedah, Terima Kasih :)

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, September 24, 2014 [ 0 comments ]

YouTube: Sigma - Kupu-Kupu Cinta





Assalamu'alaykum wbt,


Alhamdulillah... syukur kepada Allah kepada sebuah pertemuan. Zulkaedah, aku menanti mu sejak setahun yang lalu, aku menanti penuh pengharapan meskipun nampak hambar tapi dihati sangat ku berharapkan sesuatu.

Detik terus berlalu meninggalkan kita, namun untuk kembali bertemu aku sendiri tidak pasti namun telah ku usahakan, bukan setahun dua. Takdir Allah jualah yang menemukan kita.



Andai ini takdir-Nya, moga pertemuan kali ini benar-benar mendewasakan kita dan menjadi asbab kebaikan untuk kamu dan aku.

Zulkaedah kian pergi, Zulhijjah kian mendatang
Terima kasih kerana memberi seri, adakah harapan akan datang?
*Hurm..... selamat berlalu untuk Zulkaedah...*

Wassalam

Read More
categories: , | | edit post

Permulaan Berubah Menjadi Lebih Baik

Posted by NIZA.Ati on Sunday, August 3, 2014 [ 0 comments ]

Assalamu'alaykum wbt,

Ada sesetengah kenalan datang kepada saya dan bertanya:
"Saya ingin berubah menjadi lebih baik dan mendekati agama, apa yang harus saya buat?"

Jawapan saya berdasarkan individu tersebut sendiri. Jika dia seorang yang culas bersolat, maka jawapan saya adalah: "Tunaikan solat Fardhu pada waktunya".

Tetapi jika dia menunaikan solat, jawapan saya adalah: "Tunaikan solat Fardhu diawal waktu dan jika ada pilihan, berjemaahlah".

Tidak ketinggalan juga untuk berwuduq dengan sempurna kerana kusyuk itu bermula dengan pengambilan wuduq yang sempurna.

SOLAT itu tiang agama

Sesiapa yang mendirikan solat bererti dia mendirikan agama. Agama adalah al-deen @ cara hidup - merangkumi sistem kekeluargaan, pendidikan, ekonomi, sosial etc.

Ertinya, solat adalah tiang kepada sistem pentadbiran, solat adalah tiang kepada sistem ekonomi, solat adalah tiang kepada sistem kekeluargaan, solat adalah tiang kepada seluruh sistem hidup manusia.

Implikasinya, siapa yang tidak mendirikan solat, maka seluruh sistem hidupnya akan runtuh. Inilah yang kita lihat berlaku pada hari ini.

Benar seperti yang dikatakan oleh Sayidina Umar al-Khattab:
"Ku pandang SOLAT SANGAT PENTING. Sesiapa yang menjaga solat bermakna dia akan menjaga juga hukum Allah yang lain. Tetapi sekiranya dia tidak mengerjakan solat, dia juga berkemungkinan meninggalkan amalan-amalan Islam yang lain".


*saya juga masih belajar dan bermujahadah kerana saya juga seorang pendosa*

Read More
categories: , | | edit post

Kenapa Tak Kahwin Lagi???

Posted by NIZA.Ati on [ 0 comments ]

Assalamu'alaykum wbt,

Ade seorang kawan berpangkat adik tanya tentang jodoh.

Kawan: kenapa kak NIZA x kawen lg?

Saya menarik nafas, bukan hendak marah tapi biar tenang menjawab soalan.

Saya: kalau diberi pilihan, akak nak je kawen awal. Tapi yang mengaturkan takdir adalah Allah dimana pasti ada hikmah.

Kawan: akak ada sesiapa?

Saya senyum

Saya: selagi belum berkahwin, selagi tu belum ada sesiapa. Kita hanya tahu siapa jodoh kita hanya apabila telah sah lafaz ijab-kabul.

Kawan: Akak memilih sangat kot.

Saya: pendidikan anak bermula dengan pencari pasangan yang baik. Bukan mengharapkan yang sempurna tapi biar tujuan hidup sama, iaitu menuju ke akhirat yang kekal abadi. Hubungan suami-isteri ibarat kedua belah tangan, jika kedua belah tangan yang kotor saling mencuci, insyaAllah pastikan bersih. Siapa pasangan kita sebelum perkahwinan tidak sepenting siapa pasangan kita selepas perkahwinan.

Saya memandang dia dan melemparkan senyuman lagi, dia mengangguk mungkin tanda faham. Saya menyambung lagi.

Saya: kita tak boleh paksa orang untuk terima diri kita. Orang yang suka kita belum tentu kita dapat tuk menerima dia, begitu juga orang yang kita suka belum tentu dapat menerima kita seadanya diri kita.

Kawan: akak berada pada situasi mana?

Pandai mencungkil juga adik ni, dalam fikiran ku.

Saya: akak pernah berada dalam kedua-dua situasi. Pernah bermakna telah berlalu.

Kawan: sekarang?

Saya: Seseorang yang ikhlas untuk menerima kita kerana Allah, akan berusaha menjadikan kita halal.

Saya mengharapkan adik tu faham maksud saya.

Kawan: tapi jodoh tu kene diusaha kak.

Kali ni saya tergelak kecil.

Saya: Allah tahu sejauh mana usaha akak dan akak yakin pada yang telah Allah tentukan. Sekurang-kurangnya, di masa akak single ni la akak nak luangkan masa untuk berbakti pada agama dan ibu bapa. Hujung minggu akak tak pernah bosan, banyak aktiviti akak lakukan. Paling2 kalau duduk dirumah pun sibuk di dapur dan membersihkan dan mengemas rumah. Setiap hari sebelum tidur luangkan masa pula tuk membaca buku.

Dia diam. Mungkin sedang menghadam hikmah yang Allah berikan. Saya menyambung.

Saya: bak kata ayah angkat akak, Ustaz Pahrol Mohamad Juoi "Jodoh itu rezeki, bukan terletak pada awal atau lambat, tapi pada keberkatan". Lagipun, lebih baik kawen lambat daripada berkawen dengan lelaki yang tak mahu menjadi lebih baik. Jodoh dengan manusia itu, insyaAllah tapi jodoh dengan kematian itu pasti.

Dia senyum. :)

Read More
categories: | | edit post

Duhai Hati

Posted by NIZA.Ati on Monday, July 14, 2014 [ 0 comments ]

Winamp: Aku Pencinta by Hijjaz

Assalamu'laykum wbt,

Duhai Hati,
ku tahu kau derita,
ku tahu kau tersakiti,
ku tahu kau menahan,
ku tahu kau bersabar.

Duhai Hati,
janji Allah itu pasti,
akan tiba suatu detik,
saat kau mula tenang dalam takdirNya,
saat kau mula merasa segalanya berbuah kemanisan,
saat kau mula hidup dalam cinta.

Duhai Hati,
pesan Maha Pencipta Cinta,
hanya mengingatiNya kau bahagia.

Jangan pernah kau merasa sakit,
pada sebuah ujian.

Jangan pernah kau merasa letih,
terus berdoa dan berusaha.

Jangan kau merasa lemah,
untuk terus mengorak langkah.

Duhai Hati,
Allah sedang menguji mu,
Allah sedang menguji mu,
Allah sedang menguji mu.


- 14.07.2014 : 09.16am -

Read More
categories: | | edit post

Sebuah Rasa

Posted by NIZA.Ati on Monday, September 9, 2013 [ 0 comments ]

Bismillahir rahmanir rahim


Demi Allah yang menciptakan hati,
Demi Allah yang membuahkan rasa cinta,
Demi Allah yang melahirkan rasa rindu,
Ku mohon lindungilah dia,
Jagalah dia dan peliharalah dia pada setiap detik dan waktu.
Berilah kebahagiaan kepada dia dunia dan akhirat.

Read More
categories: , | | edit post

Soal Hati

Posted by NIZA.Ati on Friday, July 19, 2013 [ 0 comments ]

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamu'alaykum wbt,

Tidak ada jalan dan ikhtiar lagi kecuali kembali kepada Allah. Perkukuhkan solat lima waktu dengan sunat rawatib. Luangkan dan lapangkan masa dengan membaca al-Quran dan berselawat. Kurangkan makan dan lisan. Bercakap hanya yang baik atau diam.

Uzlahkan diri jika terasa mata dan telinga terlalu liar untuk ditundukkan. Tersenyumlah dengan penghinaan. Redalah dengan kesepian. Jangan takut kepada kelicikan, tipu daya dan kezaliman.

Hayatilah sebuah sabda;jika kita menjaga Allah, Allah akan menjaga kita. Tidak mengapa jika dipinggirkan, malah dilupakan… kerana selamanya orang lain tidak akan tahu, betapa lapang dan bahagianya apabila memiliki hati emas itu! - Pahrol Mohamad Juoi -




Allah kan' ada!

“Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” (Surah ar-Ra'du: 28).

Read More

Jika diizinkan....

Posted by NIZA.Ati on Thursday, May 30, 2013 [ 0 comments ]

Bismillahirrahmanirrahim

Winamp: Doa Seorang Kekasih by InTeam

Assalamu'alaykum wbt,


"Saya hanya ingin dia selalu dijaga olehNya. Meskipun jodohnya bukan dengan saya, tetapi saya mahu dia bahagia. Meskipun bukan dengan saya, tetapi saya ingin dia lebih soleh berbanding sekarang. Meskipun juga bukan dengan saya, saya ingin dia selalu cinta kepada Allah dan RasulNya. Tetapi jika diizinkan, kenapa dia tidak dijodohkan dengan saya sahaja? Ya Allah, izinkan dia untuk aku..." - ms165.

Wassalam

Read More
categories: , , | | edit post

Volunteers of One Heart : Seminar Baitul Muslim 2.0

Posted by NIZA.Ati on Thursday, March 28, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Jalinan By UNIC.

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaykum wbt,

Alhamdulillah dengan limpah rahmat dariNya, selesai sudah Seminar Baitul Muslim 2.0 yang telah dianjurkan oleh One Heart Creative Solution. Alhamdulillah seminar tersebut telah pun mendapat pujian dan perhatian ramai.

Majalah I isu 126/Apr2013


Harian Islam

Orang Awam



Sebagai tanda terima kasih kepada Valunteers of One Heart, pihak penganjur telah mengadakan "Volunteers Appreciation Lunch" yang bertempat di Mr.Steak House Shah Alam.


Selain daripada majlis makan-makan, kami juga ada aktiviti bertukar hadiah. Ramai yang tertanya-tanya apa yang Niza dapat apabila "hadiah" yang Niza dapat tu seolah-olah hanya sekeping kertas. Nak tahu hasil saling bertukar hadiah tu apa saya dapat? Tengok bawah =P



After few weeks hasilnya???? Jeng jeng jeng....

Comey tak???! Comey kan!~ ;) Jazakallahu khairan kathira kepada adik yang memberinya.

After all, alhamdulillah, selain dapat berbakti dan menyumbang kepada masyrakat am nya dan ummat Islam khususnya, dapat juga menambah kenalan, adik2 yang baik2 belaka. :) InsyaAllah. Moga Allah redha. 

Wassalam.

Read More

Kerana Dia

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, March 19, 2013 [ 0 comments ]

Halwa Telinga: Doaku Untuk Mu Sayang - Wali Band

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaykum wbt,

Apabila kamu teringatkan seseorang, banyakkanlah olehmu ISTIGHFAR.
Apabila kamu lupa tentang apa yang kamu pelajari, banyakkanlah SELAWAT.
Apabila kamu mahukan wajah berseri & sejuk mata memandang, banyakanlah SOLAT DHUHA.
Apabila kamu mahukan perlundungan & kekuatan hati, bykkanlah TAHAJJUD
Dan apabila kamu mahukan malaikat mendampingimu & mengelak dari pandangan nafsu/syaitan,
hendaklah kamu sentiasa berada dalam keadaan berwudhu.

Tika wajah penat memikirkan dunia, maka berwudhulah.
Tika tangan ini letih menggapai cita-cita, maka berdoalah.
Tika bahu ini tidak kuasa memikul amanah, maka bersujudlah.
Ikhlaskan semuanya dan dekatilah ALLAH s.w.t.

AL QURAN jadikan teman,
agar tunduk disaat yang lain angkuh,
agar teguh disaat yang lain runtuh,
agar tegar disaat yang lain terlempar.

*********************************************************************************
Allah, jadikan ku hamba yang sentiasa mengingati Mu,
dalam susah, dalam senang,
jangan biar aku alpa.

Allah, tika aku susah,
jangan pernah biarkan aku melupakan Mu,
jangan biar aku hilang tanpa arah,
jangan biarkan ku sendiri tanpa hidayah.

Allah, tika aku senang,
jangan pernah biarkan aku alpa dari mensyukuri nikmat Mu,
jangan biar aku lupa akan itu juga ujian Mu,
jangan biarkan ku buta menilai nikmat Mu.

Allah, disini ada kerinduan,
jangan Kau lebihkan ia melebihi kerinduan ku pada Mu.

Allah, disini ada kecintaan,
jangan Kau lebihkan ia melebihi kecintaan ku pada Mu.

Allah, andai kebahagian dia bukan bersama ku,
berilah kebahagiaan kepadanya seperti ketentuan Mu.

Allah, berikan rasa kegembiraan dan kesenangan kepadanya,
namun jangan Kau alpakannya dengan kenikmatan Mu.

-NIZA.Ati-


Aku belajar untuk tidak mengharapkan pernghargaan manusia, kerana manusia itu tidak akan pernah hargai. Aku cuma mahu penghargaanNya. Biar apapun yang ku lakukan, percayalah bukan kerana siapa kamu kepada ku. Meski kamu ahli keluarga ku, sahabat ku, kawan ku mahupun teman ku, kebaikan ku kepada mu bukan kerana kamu, tapi kerana Dia. Kasih-sayang yang dipinjamkan membuatkan aku seringkali tidak mengharapkan apa-apa daripada mu. Cukup sekadar kamu bahagia dan tersenyum gembira :)


"Ya Allah, kurniakan Aku cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu,
serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cintaMu.

Ya Allah,sekiranya Engkau ingin pisahkan aku dengan sesuatu, sedangkan ia amat aku cintai,
jadikanlah ia ruang untuk cintaMu di dalam diriku.
Jangan jadikan cintaku pada yang selain dariMu, mengatasi cintaku padaMu."




Wassalam

Read More
categories: , , | | edit post

Berdebar

Posted by NIZA.Ati on Monday, March 18, 2013 [ 0 comments ]

Halwa Telinga: Allah Bersama Orang Yang Sabar - Ustaz Kazim Elias

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamu'alaykum wbt,

Allahuakbar~ Dari semalam hati ini asyik berdebar-debar hingga terasa seakan seperti hendak menangis. Takbir, tahmid, tasbih, istiqfar, semua dah keluar dari bibir dan hati ini, namun masih terasa debarannya. Allahuakbar, kenapa? Kenapa terlalu kuat debaran ini? Mungkin terlalu takut dengan natijah yang bakal dihadapi.


Allah, berikan kegembiraan dihatinya dengan keredhaan mu. Itu sahaja yang ku mahu.
Ya Rabb, permudahkanlah~
Amin.
NIZA.Ati

Read More
categories: , | | edit post

Alhamdulillah

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, March 12, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Balqis by UNIC

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaykum wbt,

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...
itu je yang hati Niza ingin katakan. Ya Allah, betapa lega hati ini mendengar berita yang disampaikan oleh seorang rakan mengenaikan ujian yang dihadapi oleh orang yang disayangi kepada orang yang disayangi. Allah, meski tak mampu tuk Niza di"kongsi" olehnya, namun Niza sentiasa mengharapkan Allah sentiasa bersama mereka, dan Niza yakin Allah sentiasa ada untuk mereka.


Dari Abu Hurairah r.a bahawasanya Nabi SAW. bersabda yang bermaksud :
"Doa seorang sahabat kepada sahabatnya yang lain kerana Allah dalam tempat yang berjauhan diterima oleh Allah SWT." (Hadis Riwayat Muslim)


Namun insyaAllah, m0ga diri ini tidak pernah tuk berhenti mendoakan mereka. Walau dimana dia berada, walau bagaimana pun keadaannya, moga sentiasa dalam jagaan dan lindungan Allah.


p/s: someone somewhere


Read More
categories: , | | edit post

Allah, Jagakan Dia

Posted by NIZA.Ati on Saturday, March 9, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Iman Mutiara

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamu'alaykum wbt,


detik yang berlalu, terlalu jauh meninggalkan kita, dan tidak akan pernah untuk kita kembali padanya. Masa berlalu bertambah la usia kita, dan semakin menghampiri ke hujungnya. Terlalu banyak nikmat yang Allah berikan kepada kita sepanjang hidup ini, namun tidak pernah untuk kita syukuri. Alpanya kita dengan dunia. Lalu Allah berikan ujian, agar kita kembali kepadaNya, dan itu bagi orang-orang yang mahu berfikir. Fikir untuk Zikir.

Aku disini, masih mengharungi ujian hidup sebagai seorang manusia, hamba Allah. Aku disini, masih mencari redhaNya dalam setiap tindakanku, namun hakikat diri yang tidak sempurna seringkali melakukan dosa. Kadang-kadang terlalu takut tuk menyatakan, bimbang andai tersilap langkah.

Aku disini, masih mencari kekuatan, dan aku disini masih menanti sebuah jawapan. Namun, masa yang berlalu membuatkan terlalu banyak yang berlaku pada aku, pada kamu. Aku cuba memahami, dan setiasa cuba memahami.

Allah, walau dimanapun dia berada, walau bagaimanapun keadaannya, lindungi dia, jagai dia dan semua yang disayanginya. Dan, jangan Kau lebihkan rasa cinta dan rindu ini lebih daripada rasa cinta dan rindu padaMu ya Rabb.


"Ya Allah, kurniakan Aku cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu,serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cintaMu.Ya Allah,sekiranya Engkau ingin pisahkan aku dengan sesuatu, sedangkan ia amat aku cintai, jadikanlah ia ruang untuk cintaMu di dalam diriku. Jangan jadikan cintaku pada yang selain dariMu, mengatasi cintaku padaMu. Amin."

Read More
categories: , , | | edit post

ALLAH, Ku Ada KAMU!

Posted by NIZA.Ati on Thursday, March 7, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Hanya Tuhan Yang Tahu  by UNIC

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamu'alaykum wbt,

Penantian itu bukan mudah, kesabaran itu bukan senang. Tapi, itulah yang perlu kita rasai dalam kehidupan. Syukur kehadirat Illahi kerana masih mencabahkan ketenangan dan kekuatan di hati ini. Tak ingin tuk saya berputus-asa, tak ingin juga untuk mengalah, tak ingin jua untuk terasa kecewa. Allah, aku ada Kamu! 

♥ Apabila kamu teringatkan seseorang.. perbanyaklah olehmu ISTIGHFAR..
♥ Apabila kamu lupa tentang apa yg kamu pelajari.. perbanyakkanlah SELAWAT..
♥ Apabila kamu ingin wajah berseri & sejuk mata memandang.. perbanyaklah SOLAT DHUHA..
♥ Apabila kamu inginkan perlindungan & kekuatan hati.. perbanyaklah TAHAJUD dan..
♥ Apabila kamu inginkan malaikat mendampingimu & mengelak dari pandangan nafsu syaitan, hendaklah kamu sentiasa berada dalam keadaan BERWUDHU.

ALLAH, aku ada kamu,
meski sering kali ku terlupa dan alpa.

ALLAH, aku ada kamu,
biar susah dan senang jadikan ku masih mengingati Mu.

ALLAH, aku ada kamu,
biar hati dan jiwa resah namun ku tetap tenang kerana Mu.

ALLAH, aku ada kamu,
meski harapan tiada bayang tapi dengan Mu ku yakin setiap janji Mu.

ALLAH, aku ada kamu,
biar setiap nadi gerak ku, berpandu kepada Mu.





p/s: I'm still waiting here~

Read More
categories: , | | edit post

Rindu Di Jiwa Ku

Posted by NIZA.Ati on Friday, March 1, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Sendu Di Hatimu Rindu Di Jiwa Ku

Assalamu'alaykum wbt,
Ada ketika, kita terlalu ingin berbicara tentang apa yang kita rasa, tapi tidak tahu harus bagaimana?
Ada ketika, terlalu banyak perkara ingin diluahkan tetapi tidak mampu untuk membicarakan.
Ada ketika, kita terlalu rindu pada sesuatu, tapi terpendam dihati.

dan....jarak tidak mempengaruhi untuk merasakan rindu...


Bila cemburu, bila rindu, bila sedih kehilangan sesuatu, ucaplah “Ma Fi Qalbi Ghairullah (Tiada di hati ku melainkan Allah)”

p/s: m0ga diberi kekuatan kepada yang dikasihi oleh yang dikasihi. m0ga sentiasa dalam lindungan dan jagaan Allah.

Read More
categories: | | edit post

Bicara Tentang Bakal Suami Ku

Posted by NIZA.Ati on Thursday, February 7, 2013 [ 2 comments ]


Winamp: Mukmin Profesional

Assalamu'alaykum wbt,

teringat convercation between my mom and my little sis last 3 weeks...

Mak: "Sarah nak Kak NIZA kahwin dengan orang macamana?". Tanya ibu ku kepada adik. Niza hanya mendiamkan diri sambil melihat hp, apa yang dibuat dengan hp pun Niza terlupa, yang pasti Niza cuba tidak menunjukkan riak wajah pada persoalan dan jawapan mereka.

Adik: "Ntah. Tapi mesti suami kak Niza nanti bagus, sebab kak Niza kan pemilih".

Niza tersenyum dalam hati jawapan yang diberikan oleh adik Niza. Sebenarnya, ramai yang mengatakan Niza begitu, agaknya terlalu memilih kerana itu tidak berkahwin lagi. Allah lebih mengetahui sebenarnya apa yang pernah berlaku dan bakal berlaku. Niza tidak mengatakan Niza terlalu memilih, sebab pengalaman sendiri menunjukkan Niza tidak terlalu memilih, tetapi pengalaman benar-benar mengajar Niza untuk menjadi pemilih juga. Hakikatnya pada Niza, cukuplah si dia jaga solat, sayang Niza dan tidak merokok. Itu sudah memadai.


Siapa Niza untuk terlalu memilih? Niza juga manusia biasa, ada salah silap dalam kehidupan. Siapa Niza untuk mencari yang sempurna sedangkan Niza bukan yang sempurna. Tetapi Niza mengharapkan dia adalah seseorang yang sentiasa bersama Niza dalam membentuk diri menjadi insan soleh/solehah. Cinta bukan sekadar di dunia, cinta itu perlu menjadi titian menuju ke syurga.


Wassalam

p/s: Kamu yang ku pilih, bukan kerana paras-rupa dan kamu yang ku pilih bukan kerana harta semata tetapi kamu yang ku pilih, kerana agama pada mu, kerana ku percaya kau mampu membantu ku dalam menuju ke JannahNya.



Read More
categories: , | | edit post

Hasbunallah

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, January 30, 2013 [ 0 comments ]

Assalamu'alaykum wbt,

insyaAllah esok Niza akan menghadiri interview. Di mana? Rahsier la... :) Actually dah 2minggu pun dorang dah schedule for this interview, walaupun hati ini berat sangat nak pergi, tambah pulak dalam keadaan hati yang sedih ni :'( Rasa macam takde kudrat je. Esok bukan je ada interview, tapi sebelum tu Niza perlu menjalani test dulu.

Allahuakbar... Rabbi yassir wala tu’assir. Wahai tuhanku permudahkanlah dan janganlah kau susahkan.

Sebenarnya, setiap apa yang kita lakukan, hati terlalu banyak memainkan peranan. M0ga Allah bantu Niza.



Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir
Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir

Ku coba renungi semua
Detik waktu yang telah berlalu
Mengisahkan pedih di hati
Menyinar keangkuhan diri

Ku coba sandarkan jiwa
Hanya pada Allah semata
Hingga rasa bebanpun sirna
Seluruh hati serahkan pada-Nya

Oooooo.....
Cukuplah Allah sebagai penolong
Dan sebaik-baik pelindung
Oooooo.....
Cukuplah Allah sebagai penolong
Dan sebaik-baik pelindung

Wahai hati, usah la kau bersedih, Allah sentiasa bersama mu...

Wassalam

Read More
categories: , | | edit post

Di Dada Sejadah Di Hening Pagi

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, January 23, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Ya Allah by Wali Band

Assalamu'alaykum wbt,

Di dada sejadah ini,
hampir setiap hari ku duduk berteleku,
memanjangkan pengharapan kepada DIA yang SATU.

Di dada sejadah ini,
hampir setiap hari ku mengukir bait-bait keampunan yang ku harapkan,
membicarakan tentang keluh resah hatiku,
pada DIA tempat ku mengadu.

Di hening pagi ini juga,
hampir setiap hari airmata ku menitis,
melepaskan segala kelemahan ku,
agar dapat ku teguh berdiri di siang hari nanti.

Di hening pagi ini juga,
ku harapkan menjadi saksi,
betapa tiada sandaran,
tiada pengharapan,
tiada kekuatan,
dan tiada perlindungan,
selain kepada Nya.

Di dada sejadah ini di hening pagi ini,
aku masih sendiri disini...

-23012013:1013-




Read More
categories: | | edit post

Why I Want To Get Married?

Posted by NIZA.Ati on Sunday, January 13, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Man In The Mirror (Raef Cover)

Assalamu'alaykum wbt,


Why I Want To Get Married?



Because I Want My Eyes To See Someone Special, Someone Halal, Knowing That He/She Is My Gift From Allah.

Because I Want Someone Who Loves Allah And Loves Me Because He Loves Allah.

Because I Want Somebody To Share My Happiness And Praise Allah With Me, Someone To Cry My Tears Withme And Make Du’a With Me And Someone To Love And Love Allah With Me.

Because I Want To Have Children Of My Own To Love And Care And Share With A Gift From Allah.

Because I Want To Share Allah’s Beautiful Creations And Praise His Name With Someone Who Allah Has Fated To Be With Me Since I Was Born.

Because Verily, With A Halal Partner, My Life And Everything I Do With My Husband Will Be Halal In The Eyes Of Allah. 

Because I Am A Gift From Allahto Someone, And I Want To Let Him Feel Allah’s Love Through Me..!

Wassalam

p/s: for someone somewhere~

Read More
categories: | | edit post

Kesempatan Dan Pilihan

Posted by NIZA.Ati on Friday, January 11, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Impak Keikhlasan Dalam Kehidupan by Ustaz Pahrol Mohd Juoi


Assalamu'alaykum wbt,
Ketika kita berada di tempat pada saat yang tepat, Itulah kesempatan.

Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuatmu tertarik, Itu bukan pilihan, itu kesempatan.

Bertemu dalam suatu peristiwa bukanlah pilihan, Itupun adalah kesempatan.

Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut, Bahkan dengan segala kekurangannya, Itu bukan kesempatan, itu adalah pilihan.

Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walaupun apapun yang terjadi, Itu adalah pilihan.

Bahkan ketika kita menyedari bahawa masih banyak orang lain yang lebih menarik, lebih pandai, lebih kaya daripada pasanganmu Dan tetap memilih untuk mencintainya, Itulah pilihan.

Perasaan cinta, simpati, tertarik, Datang bagai kesempatan pada kita. Tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan. Pilihan yang kita lakukan.

Berbicara tentang pasangan jiwa,

Pasangan jiwa boleh benar-benar ada. Dan bahkan sangat mungkin ada seseorang yang diciptakan hanya untukmu.

Tetapi tetap berpulang padamu untuk melakukan pilihan apakah engkau ingin melakukan sesuatu untuk mendapatkannya, atau tidak...

Kita mungkin kebetulan bertemu pasangan jiwa kita, Tetapi mencintai dan tetap bersama pasangan jiwa kita, Adalah pilihan yang harus kita lakukan.

Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk dicintai TETAPI untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna

Source: FB - InDaHnYa berPurdah

Read More
categories: , | | edit post

MUJAHADAH

Posted by NIZA.Ati on Thursday, January 10, 2013 [ 0 comments ]

Winamp: Memahami dan Menguruskan Takdir

Assalamu'alaykum wbt,


Biar kalah dalam berMujahadah tapi jangan pernah mengalah!
Allah itu sayang pada orang yang bermujahadah
dan Allah berjanji untuk membantu orang yang mahu bermujahadah,
asal kita mahu berusaha.

Mencintai syurga bkn bmakna meminggirkan dunia.
Orang yg bijak"sana" akan memanfaatkan hidup di dunia(sini)
untuk kehidupan di akhirat(sana)


-Hidup Kerana Mencintai Allah-
-Ustaz Pahrol Mohd Juoi-

Read More

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri