Flow of L.I.F.E

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, November 5, 2008 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,


Lame gak tak "tekan-tekan" kat ruangan ni...lately busy yang teramat sgt.. Hari ni agak free skit after abes 3 paper pertama... Amik sikit mase malam ni...sebelum nak sambung buat FYP's Proposal...


Sambil2 menemani roomate aku yang satu ni study...kami dok "memeriahkan" bilik ni..dan dengan pelbagai aktiviti iaitu "sesi dialog" , "sesi ujibakat" etc....


Sambil usha2 blog akhi fahmi ni..sonok tgk budak2 kecik ni..comey... Dlu time aku kecik2...punye la xleh berenggang dgn mak..dimane ade mak disitu ade aku...mak aku nak g toilet pun aku nangis nak ikut... Pastu...lau kuar balik dr kuar ronda2 dgn mak naik kete..lau dah sampai umah mak aku xkejutkan aku bangun tido (tido dlm kete), aku akan keluar melalui tingkap kete (wlp adegan ini menyusahkan aku tapi aku puas hati..ntah ape punye pesen la...). Ishish...La ni dah besaq...suke lak aku g jauh2....




Then, tibe2 lak aku teringat zaman2 sek ren and zaman sek men dlu... Time dok bercinte zaman sek dlu...chewah..aku penah bercinte ke? hehe... Time sek dlu mcm best jek..wlp aku bz dgn jawatan2 yang aku pegang termasuk la si dia... Ttb lak rase...mcm best jek dapat "surat" dlu..hehe... dok borak2 dgn roomate aku psl ni..die pun dok cite time die kat maahad dlu, surat cinta die sume selit kat dalam kamus arab...wa...bijak2... hahaha...aku lak camne erk? We all pakai org tgh... Ye la..dlm seminggu nak jumpe payah..bz la katekan..lau jumpe pun hari "selase" jek sbb dpt la jumpe jap after abes meeting.. Haha..bile teringat rase nak senyum jek...


Akhirnye...xde jodoh...



Manisnya pertemuan
Pahitnya perpisahan
Segala kini tidak dapat
Untukku bahasakan
Semua kini kaku
Tiada lagu merdu
Setiap madah baris kata
Bukannya lagi buatmu
Jauh melangkah pergi

Tidak menoleh lagi
Kenangan silamku
Tinggal tertulis kini
Dalam sebuah puisi



Walaupun dah 5 tahun berlalu..kami masih berkawan...xde masalah lor...aku xkesah pun.. pengalaman mengajar kita erti kehidupan...itu semua dulu...


Hidup ini penuh huraian yang kadang-kala tidak mampu untuk kita ingati segala-galanya...melainkan yang begitu terkesan dihati...betui x? Ehe... yang pasti...mungkinkah aku bahagia kini? Hoho...sape nak jawab ni? Aku bahagia dengan kawan-kawan ku...seperti MAMA (K.Leli), Adik (Yoyo) etc... ramai sgt kwn aku yang aku bahagia... Buat seseorang...aku nak tujukan ni tuk dirimu....

Hati ini walaupun telah dilukai
Namun diri tabah jua menghadapi

Chewah...hati aku terluka ke? Tak pun..kecewa dengan sikap sesetengah orang... Diriku memikirkan... Adakah kalian sanggup melukakan hati yang orang kalian sayangi? Dengan tidak mengambil berat tentang dirinya... Tidak mengambil tahu kesedihan dirinya... Atau hanya mengambil tahu bila kalian ada "masa terluang". Adakah itu maknanya sayang? Erm...sape nak jawab ni? Aku buka soalan ini..sile la jawab...ea KAK LELI...YOYO...kalian nak jawab? Erm...dan apakah maknanya perSAHABATan...andai hanya kehadiran orang lain SAHABAT ditinggalkan? Sapo nak jwb eh...? Its okay...semua ni pengalaman... kini kita semua dah dewasa...still developing our future...dan sebenarnye...kita telah dewasa tuk menerima kekecewaan, kebahagian, kesengsaraan etc... Yang pasti..hidup ini hanya sementara...titian menuju ke HARI MUKA.... yang pasti...Allah itu Tuhan Kita...yang akan kita jawab segala persoalan dan tanggungjawab kita didunia...


Surah Yasin, ayat 65 bermaksud:



‘Pada hari ini Kami tutup mulut mereka, dan Kami berbicara dengan tangan mereka dan menjadi saksi kaki mereka, tentang apa-apa yang telah mereka kerjakan’.



Okay la..ku tinggalkan entry ini dengan sebuah sajak....



Tiada ukhawah tanpa persetujuan,
Tiada persetujuan tanpa kerelaan,
Tiada kerelaan tanpa keserasian,
dan tiada kita ketahui sejauh mana keikhlasan.

Keikhlasan itu pernah diberitakan,
Jalinan itu pernah dinyatakan,
Tapi hati sering menidakan,
Kerana kekeliruan dalam kehidupan,
atau mungkin sekadar alasan,
Tiada perasaan atau penolakan?
Tiada pula siapa dapat kepastian,
Yang nyata hidup perlu diteruskan.

Satu perjuangan membawa keserasian,
Tetapi hati membawa kepincangan,
Telah cuba menoleh untuk diendahkan,
Namun hati tetap tak keruan.



-Talian Persaudaraan, Inai Seroja from Dewan Siswa, 2005-

categories: | edit post

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri