Monolog Diriku 01/12/2008: Cerita Budak2...

Posted by NIZA.Ati on Monday, December 1, 2008 [ ]

Assalamu'alaikum wbt,
First of all...aku ingin memanjatkan kesyukuran ke hadhirat Illahi, kerna pada tarikh ini, masih lagi memberi ruang tuk aku bernafas di bumi ini dan juga memelihara perhubungan sesama manusia dengan diriku...alhamdulillah...

Kerisauan telah melanda diriku sejak sehari dua ini...aku mula sering memikirkan masalah resdung...bukan diriku yang teruk tapi seorang teman. Semoga cepat sembuh. InsyaAllah... Andai perlu di operate, segerakanlah... dalam keadaan ibunya tiada disisinya, diri makin bertambah risau.

Dari Abdullah r.a katanya : “ aku datang mengunjungi Rasulullah s.a.w ketika beliau sakit, lalu kusentuh baginda seraya berkata “ ya, Rasulullah ! demammu bertambah teruk.” Jawab baginda “ memang demamku sama dengan dua orang kamu.” Kataku pula, “ semoga anda mendapat pahala berganda pula.” Jawab baginda : “ semoga!” kemudian sabda baginda pula : “ tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah taala dosa-dosanya seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.”

Bercerita pula tentang diriku, sejak pulang dari pengendalikan kursus pengurusan organisasi di UiTM Terengganu, aku hanya menghabiskan masa dirumah... mengemas, menjaga budak2 yang nakal2 ni dan hujung minggu keluar dengan ibu ku melihat design2 barang hantaran. Semalam, mak ku meminta aku tuk membuat hantaran tuk cousin aku..tetapi aku menolak..kerana minggu hadapan aku kena memulakan my final year project... Kene ikut gant chart tu...hehe... Entah la..tapi aku rase aku akan tolong jugak..aku memang suke wat keje2 tu...

Bercerita pula pasal budak2 ni...antara meraka telah pun aku tau nama seperti Iman, Aiman, Azza, Haris, Hafiz, Azim, Najla, Shafiq, dan bbrp org lagi... Ape yang aku nak cerita disini tentang perangi budak2 ni... Amboi la..lau depa ni anak2 akau gamaknye pengsan le aku... Iman, mula2 aku tengok die punye la baik...xnakal... tapi bile dah jumpe geng dengan Aiman tu...huh..bengang lak aku..sampai nak solat pun aku kene pakse gi amik wuduq...siap aku kene pegang tangan lagi xnak bg lari... Nakal sungguh...mulut bising..selama ni xpernah ade org pun mempersoalkan keGARANGan aku...tapi budak2 ni leh lak kate "akak garang ke, mane ade garang". Hoho...agaknye garang aku tak lut kat budak2 ni...tp mmg keGARANGan aku tu aku sedar dah kurang sejak aku masuk diploma...aku more to TEGAS, tapi lau dgn budak2 ni lau TEGAS xlut...sedangkan GARANG pun tak lut apetah lagi tegas. Then ape ntah depa ni berkenan sgt kat bilik aku pun aku xtau...asyik nak masuk bilik aku jek. Tu kisah Iman & Aiman.

Then pasal Azim & Apis (adik beradik). Azim ni dah setahun xboleh berjalan..secara tiba2 xleh nak berdiri..so die pakai krusi roda la skrg ni... Yang si abg ni pulak, dah tau adik tu kurang upaya, bukan nak dijaga. Alhamdulillah mak aku dah ceritakan hal2 budak2 ni kat aku...so dapat la aku bace ckit mind budak2 ni... Al-kisahnye, td after mengaji, Apis main game...break game kot lau xsalah aku... Then adik die ni punye la lame minta nak main...tak dibagi2nye... Aku yang time tu tgh lunch, terus offer laptop aku kat Azim tuk die main game...dah budak2 ni sume nak main.. Tapi aku tolak Azim je masuk bilik aku tuk main game. Tak lame pas tu, Haris plak masuk...Haris ni baik budaknye, die la tolong Azim ni pilih game kat internet (demand gak budak2 ni..nak main game Cartoon Network jek). Kadang2 tu ade la Haris pun main skali...ye la..sambil menyelam minum air...tapi aku nasihatkan kat korang jgn la korang menyelam minum air...kang xtimbul2 lak...hehe... Aku pulak...dah lepas makan...aku bace novel yang aku beli 3bulan lepas yang xdibukak2 tu...bertajuk "Hanya Tuhan Yang Tahu". Tak lame pastu, Apis & Abang kepada Haris masuk....nak join venture la tu... Time tu aku suruh sume gi solat zohor... Haris ni la yang bawa Azim ni toilet, amikkan air tuk Azim berwuduq...bagus budak ni..baik... Lepas solat tu, Haris & Azim masuk balik... Main game...pastu Apis lak masuk nak main... Aku bagi mase sampai 2.30 jek...pastu aku suruh sume kluar...Tapi Azim aku bg la die tinggal...kesian kat die...ye la..nak main break game Apis xbg...

Sambil2 tu aku dok melayan Najla & akak nye (lupe lak aku name akak najla ni). Yang Najla ni..punye la bising...asal die pegang barang aku je mesti something happen.. Pegang mic aku, tercabut span, pegang novel aku dah nak komot... Time die main lip balm aku tu cepat2 aku simpan...hahaha...takut sey..dah la baru beli semalam... Pastu punye la banyak cakap...potpet2...mulut xberenti2....Akak die pun kate die bising... Xcukup dgn tu die gi berdiri & lompat2 atas katil aku lak...Nasib la katil aku ni kayu baik punye...hehe... Tapi aku suruh die turun..kotor cadar aku kang payah...semalam baru tukar tau..huhu... Najla ni pun mempersoalkan keGARANGan aku bile aku kate "akak garang tau"...huhu... Xmakan saman budak2 ni.... Yang kakak pada Najla ni pulak dok korek pasal diri aku...mcm2... hadoi la budak2 ni.... Then ade jugak die die ty kenapa aku pakai tudng labuh etc..aku pun terangkanlah syarat2 memakai tudung:
1. Mesti xnampak leher (means xjarang lah)
2. Mesti xnampak bentuk telinga
3. Tudung melepasi bahu & dada

Around kul3 mak Azim pun datang amik Azim & Apis. Lepas tu semua kuar dr bilik aku dok ngadap cite katun kat depan...Dah abes katun depa dok ngadap cite indon lak...aku ni cite indon mmg aku xmasuk...haha...so aku masuk la bilik...tinggallah diaorg kat depan tu dgn ibu tami (pekerja we all selain 2orang ustazah).

Walaupun macam2 kerenah depa ni, xpe.... Lagipun inilah yang akan aku facing sepanjang cuti sem ni...Tambahan pulak 14-24dec ni aku kene ngajo MATH... Pasal garang tu...aku sedar sebenarnye kegarangan aku dah kurang sejak adik aku yang sarah tu takut dgn aku time die berumur 3-5tahun... Skrg ni xlah die takut dah...just the respectation from her for me as a sister... but strict tetap kene strict.... Budak2 ni pun kene dibuat begitu....

Cerita pasal tudung kat atas tadi membuatkan aku teringat sesuatu. Ku kira telah hampir 4 bulan kawan abang aku dari Jakarta menetap dirumah aku...die orang kristian & telah pun berkahwin. Die freelance worker setelah die berhenti dr kerjanya di US memandangkan tidak dapat tuk renew visa... Now die telah di hired oleh company abang aku tuk menyiapkan projek di west port. Semalam time aku tgk tv dgn mak aku kat depan, tetiba die tanya aku "Ngak panas kah memakai (sambil membuat bulatan di sekitar muka die yang bermaksud tudung)". Agaknye die pelik kot tgk aku pakai sokmo pakai tudung dalam rumah... Aku senyum dah menjawab "tidak". Aku tidak pula memberi penjelasan kenapa aku berpakaian begitu...memandangkan aku jarang sebenarnye bercakap dgn die....

Sebelum aku menghabiskan penulisan aku di entry ini...pesan ku pada semua.... Dimana jua kita berada...dalam apa jua ketika...jagalah dan hormatilah diri kita sendiri...

Wassalam....

categories: | edit post

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri