Pilihanraya MPP UiTM seMalaysia berakhir

Posted by NIZA.Ati on Friday, January 16, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Kempen & pilihanraya MPP UiTM baru sahaja selesai semalam (15/01/2009). Semalam, niza turut turun mengundi, ni la first time niza mengundi & insyaAllah yang terakhir (sebab dah final sem). Time niza jd MPP dlu, niza menang tanpa bertanding, then pilihanraya after mpp after niza lak niza xturun mengundi, then last 2 years pun niza xmengundi (time ni dah kat FTMSK UiTM Malaysia) sebab ade hal. Sem ni baru niza turun mengundi. Erm... Tp sayangnya, one of org yang niza undi xmenang...mungkin sbb die baru 2nd semester kat sini, so ramai yg xkenal, but he really good pemimpin (bukan senang niza nak puji kreadibiliti org tau...terutama yang lagi muda dari niza). Ape2pun... Tahniah buat Nas & Azam ( dua2 rakan SMF ku ). Dan Kroll, nampaknye kamu benar2 diperlukan dalam SMF dan kene tolong akak tuk MPG nt...hehe....

Kat bawah ni pic yang niza tangkap di FTMSK semasa tempoh berkempen... Tp xbyk yg niza tgkp...ade gak terselit fac lain punye...Xpe..tgk jek...




A day before my birthday (means on 8 Jan 2009), tgh dok rest dgn Nadia at my room (4A07**), suddently ade call in dari someone, bile tgk gambo yang appear dah tau dah sape... Dahi dah berkerut, sebab mesti ade something ni dats y he called me... Biasenye lau xde hal penting xkan call... So, angkat la.. Hurm... Hati niza dah tergerak dah...mmg betui pun..die dicalonkan tuk MPP UiTM Sarawak... Maybe its good for him... Mengikut jejak langkah ku..hehe... Xpe...no prob for me... Alhamdulillah...semalam... He called me again and told me that he won and he got the highest vote... Congratulation... My advice for him... jalankan tanggungjawab & amanah Allah ini...blablabla.....and so on... Apepun yang datang pada kita terutama RESPONSIBILITY adalah AMANAH dari ALLAH....itulah yang niza pegang dari dulu lagi. Niza x memandang ini adalah kerja2 dunia, tapi perkara yang akan disoal kelak...
Firman Allah sebagaimana dalam surah Yasin, ayat 65 bermaksud:
‘Pada hari ini Kami tutup mulut mereka, dan Kami berbicara dengan tangan mereka dan menjadi saksi kaki mereka, tentang apa-apa yang telah mereka kerjakan’.

Akauntabiliti atau tanggungjawab merupakan satu tugas dan kewajipan yang mesti dilaksanakan dengan sebaiknya. Melaksanakan tugas tersebut merupakan satu tanggungjawab, malah melaksanakan tugas tersebut dengan cara yang terbaik juga merupakan satu lagi tanggungjawab. Kesemuanya mestilah dilaksana dan diselesaikan.

Menurut pengertian istilah, akauntabiliti ialah tugas dan tanggungjawab yang dilakukan oleh seseorang dan ia pula bersedia untuk menerima kesan dan implikasi dari suatu perbuatan atas tindakan yang dilakukannya. Ini bertepatan dengan pengertian yang dibuat oleh Kamus Dewan yang menyatakan ia sebagai kewajipan yang mesti dilaksanakan atas rasa kepertanggungjawaban.

Dalam Islam seseorang itu dipertanggungjawabkan sekiranya terdapat padanya unsur-unsur berikut:

a. Niat (intension)
b. Baligh atau Cukup umur
c. Aqil atau berakal iaitu kewarasan yang cukup dan wajar bagi menilai kesan dan risiko daripada tindakannya, maka itu ia dipertanggunjawabkan
d. Mukallaf iaitu bebas dalam membuat keputusan tanpa ada sebarang pengaruh luaran atau paksaan dan ia akan dipertanggungjawabkan terhadap semua perbuatannya

Sumber daripada ikim.gov.my

Ha...tu la..bukan senang nak jadi pemimpin ni walaupun sekecil2 jawatan... Dan sebenarnye semua orang akan disoal tentang ini...tentang TANGGUNGJAWAB.... walaupun kite hanyalah seorang suri rumah, cleaner etc.... Apepun...nasihat tuk diri sendiri dan yang lain... Kembalilah kite kepada Al-Quran & As-Sunnah jika temui jalan buntu dalam hidup kite...

***********************************************************************************


p/s: RINDU sgt zaman jd MPP dlu... wlp niza adalah MPP yang mule2 start BZ sampai wlp dah letak jwtn still BZ menguruskan hal2 dokumen perjalanan terhad & pas pelajar selain masalah dewan makan & pengangkutan, tp still niza rase happy dgn keje2 niza... PENGORBANAN MASA mmg byk...nak jalankan tanggungjawab lagi...nak belajar lagi... Tp..niza xpenah xdtg kelas sbb keje MPP... alhamdulillah... Niza seronok bekerja dgn MPP2 zaman niza dlu...abg adley yg byk support, kak nad yg sentiasa dgn niza...dan mpp2 lain... Tapi kenape erk niza je slalu kene sakat time jd mpp dlu...hampeh tul...penah jugak niza kecik hati sgt2 sbb sorg mpp ni...nick die TK...chet...geram tul... Tp xpe...sume dah lepas...mmg best dgn korg.... Rindu kat korang sume...news terbaru yg niza tau... TK kerja kat Jabatan Agama Islam Sarawak rasenye, Yahustazi dah jadi lecturer DPIM di UiTM Mukah, Abg Adley baru abes KPLI dan still lagi menjadi cikgu sekolah... Kak Nad tgh praktikal (next sem die final sem), Asha (bilik same level dgn ku...final sem di UiTM Malaysia), Chris final sem di UiTM Malaysia, Lufman (final sem di UiTM Malaysia), A1 final sem di UiTM Malaysia, Syazana smbg belajar di Indon dah 2years... Yang lain niza xtau...papepun harapnye semua berjaya...insyaAllah...amin....

Wassalam

4 comments

  1. voice2...u Says:
  2. huhu
    rindu ar time pilihanraya dulu...

     
  3. niza? nickname baru ke...

     
  4. nizaati Says:
  5. Heh..bgitu cepat abg mi-g memberi reponse.. Org rindu zaman2 org jd MPP...byk sungguh kenangan...dgn mpp2 yg best wlp ydp je yg hampeh...

     
  6. nizaati Says:
  7. nick lame la...lagi lame dr "azza" tau..niza tu full name aku yg dah di pendekkan...

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri