Hati Seorang Aku

Posted by NIZA.Ati on Saturday, March 21, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Entah kenapa tetiba lak Niza nak cite hal ni...xtau la... Mungkin lama memendam? Ke? Ntah la... Apepun check fakta rumusan dari yang Niza buat ataupun tapi sebenarnye perkara ni terletak pada diri masing2... Sebabnye manusia ni diciptakan pelbagai tabiat...dan kerenah... Usah pernah katekan "Malas nak layan kerenah orang" sebab diri kita sendiri mempunyai kerenah sendiri... as long as kerenah itu tidak melebih-lebih...

Fakta tentang lelaki
1. Lelaki tak suka perkara remeh temeh
2. Lelaki sukar tuk mendalami hati wanita
3. Tak kira perasaan wanita
4. Memendam

Fakta tentang perempuan
1. Hati wanita ini lembut wlp pkr remeh temeh
2. Cepat terasa
3. dan lain2 (mcm xleh nak stick kan je sbb ssh nak kate)

Hati wanita ni selembut sutera...walaupun luaran nampak gah dengan warnanya...tapi andai direntam pasti terkoyak sutera itu... Begitu juga dengan hati wanita... Biarpun luaran nampak cool atau mungkin keras dan tegas....tapi hatinya begitu cepat terasa... Kesabaran itu mungkin kelebihan sesetengah wanita, tapi pasti ade batasnya.


Kenapa seringkali wanita sering disalahertikan oleh lelaki? Kadang keikhlasan diambil kesempatan, kesabaran pula diuji, kebaikkan dikata lakonan... Sukarkah tuk memperayai seorang wanita?

Tangisan seorang wanita, biarpun tak nampak diluaran... hatinya pasti menangis... keluakaan yang mendalam bagi dicarik2 itu pula terlalu cepattuk sembuh dengan pujukkan. Senangnya wanita... mengorbankan hati dan perasaan sendiri demi kebahagian orang lain.

Manusia dijadikan tuk saling melengkap dan nasihat menasihati.... Tapi seringkali manusia cube mengubah org lain tuk menjadi sepertinya... tuk memahami dirinya sedangkan tidak pula die cuba tuk memahami orang lain sedangkan kita hidup bermasyarakat. Sampai bila pula kita harus bermusuhan? Menasihati perkara yang baik demi perubahan yang baik..itu tidak salah..

Bagaimana pula cara ingin menegur org? Perlukah dengan kata2 kasar? Dengan mengugut? Huh...aku bosan dengan perkara2 macam2 ni.... Boleh ke org mcm ni hidup dalam masyarakat? Kadang2...pada org lain tak ditunjuk..tapi pada org terdekat ditunjuk... Sayangkah kita pada kawan kita jika bercakap dgn kwn pun kasar? Mengugut kawan? dan mahu kawan shj yang memahami kita sedangkan kita tak cuba tuk memahami die?

Niza bosan dan penat.... Dah macam takde hati jek rasa.... Bila kemenyampahan itu mula menguasai..itu sudah tidak bagus... Kenapa kita tidak boleh menyemaikan kasih sayang yang ada setiap hari?

Kesabaran ku diuji lagi... Hati aku disakiti lagi....


categories: | edit post

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri