Seorang SAYA, AKU dan SENDIRI

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, March 18, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
As usual...currently my mode is BUSY & MERINDUI seseorang. For this three months fowards, Niza akan BUSY... wlp mmg slalu org akan kate Niza ni memang pun "SOKMO BUSY". What can i do. This is the life. So... banyak perkara nak dikongsikan.

1. InfoSys
2. Program 3P
3. Our Function & Food Testing

InfoSys
Bercerita mengenai InfoSys... what is InfoSys? Let me tell u...
Infosys defines, designs and delivers technology-enabled business solutions that help Global 2000 companies win in a Flat World. Infosys also provides a complete range of services by leveraging our domain and business expertise and strategic alliances with leading technology providers.

Infosys' offerings span business and technology consulting, application services, systems integration, product engineering, custom software development, maintenance, re-engineering, independent testing and validation services, IT infrastructure services and business process outsourcing

Ok, ni serba sedikit pasal InfoSys...nak tau lagi...CLICK HERE. Hari ni ade exam & interview di FSKM (Fakulti Sains Komputer & Matematik - Nama baru bg FTMSK). Ramai gak yang pegi...around 40 above...

Previously, lau nak banding dgn universiti2 lain, UiTM la paling ramai jumlah student yang mengikut program ini. Hal ni jugak dibincangkan bersama Dr.Mazani ketika food testing tghari tadi di Hotel Concorde Shah Alam. Dan sudah semestinya Niza ditanya kenapa tak join? I hv my own reason...

Besides, Niza mmg nak tumpu pada asp.net yang ditawarkan oleh program 3P. Ape pulak 3P ni? Ha..jap lagi Niza cite. Sedar x...betape bertuahnye menjadi student UiTM...terlalu banyak pihak yang menawarkan pembelajaran sebagai melengkapi kemahiran kami. (Saya tidak mahu isu politik berada dalam ni. Sebab manusia memang akan selalu memikir yang -ve).-END-

3P (Program Pertauliahan Profesional/Industry-Based Certification Programme)
What is objective of this program?
This program is intended to bridge the knowledge gap between technology and skill sets in today’s competitive job markets. This program is targeted at students in the final year. This program will complement the degree awarded by IPTAs in Malaysia.

What are certifications that currently offered by 3P?
Click Here
Sebelum ni, Niza mmg pernah join this programme...When i was in diploma... Time tu Niza amik Adobe System punye certificate... Tu yang di offer pada kami student Diploma in Comp.Sc from Sarawak (Cawangan lain tak dapat offer pun...we all je... Alhamdulillah). And Alhamdulillah...selain dapat menjalani program ini dari awal hingga ahir, Niza juga terpilih sebagai Best Student for this Course.

Sekali lagi, Niza akan join 3P ni...tapi kali ni dalam ASP.net. Merasakan diri ini sangat ingin mendalami pelajaran ini dan Niza juga merasakan...beruntungnya menjadi pelajar zaman sekarang ni. I mean, mungkin in this industry. Mungkin sbb kepesatan teknologi dan permintaan yang banyak serta saingan yang tinggi, banyak langkah2 tuk menaikkan lagi pengetahuan & pendedahan kepada pelajar dibuat. -END-

Our Function & Food Testing
Seperti yang ramai dah ketahui... Pada 3 April 2009 akan berlansungnya "Majlis Penganugerahan Pelajar Terbaik Tahun Akhir FSKM Sesi Dic 2008 - Apr 2009" yang bertempat di Hotel Concorde Shah Alam. Ini adalah kali ke3 Niza terlibat dalam this function selain sekali ketika di Sarawak dahulu. Pada semester ini, Niza telah diberi kepercayaan tuk mengendalikan program ini berbanding sebelum ini Niza menjadi Tim.Pengarah & Floor Manager disamping menghubungi alumni2 FTMSK. Skop tugas yang makin meluas membuat Niza semakin busy disamping in da same time Niza menumpukan perhatian kepada pembelajaran Niza dan Final Year Project Niza.

As a human, kite mmg tak lari dari kesibukkan... Semakin banyak tanggungjawab kita, semakin banyak pengorbanan yang perlu kita lakukan, semakin banyak pula akan kita di soal di akhirat kelak dan oleh itu, Niza cuba sebaik mungkin tuk menjalankan semua tanggungjawab yang telah diamanahkan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
"Setiap kamu adalah penjaga dan setiap kamu akan ditanya tentang rakyatnya (apa yang dijaga); seorang pemimpin akan ditanya mengenai rakyatnya, seorang lelaki adalah penjaga kepada ahli keluarganya dan akan ditanya mengenai jagaannya, seorang perempuan adalah penjaga kepada rumah suaminya dan akan ditanya jagaannya, seorang khadam adalah penjaga kepada harta tuannya dan akan ditanya mengenai jagaannya, dan setiap kamu adalah penjaga dan akan ditanya tentang jagaannya." - (Hadis Muttafaq 'alaih)
Pada Jumaat lepas bersamaan dengan 13 Februari 2009, Niza telah pun meeting dengan Kak Surayah (Ass.Sales Mgr) di Concorde regarding this function. Everything OK. Dan disebabkan pada kali ini Penasihat Program ingin menukar menu dari Chinese Style kpd Muhibbah Menu, jadi Niza telah pun meminta tuk adalah food testing dimana telah pun berlansung pada lunch time hari ini. Food testing ini telah dihadiri oleh 10org dan mereka ialah:
1. Dr.Mazani (Tim.Dekan FSKM)
2. Puan Aidawaty (Penasihat SMF)
3. Niza (Pengarah program)
4. Khairul (SMF & Tim.Pengarah 1)
5. Hakim (SMF & Biro Hadiah Program)
6. Afriza (Tim.Presiden SMF & Biro Hadiah Program)
7. Najir (Presiden SMF & Biro Publisiti & Multimedia Program)
8. Fara (Bendahari SMF, Bendahari Progam & AJK Pendaftaran Program)
9. Ini Imaina (SU SMF, SU Program, & AJK Pendaftaran Program)
10. Halim (Ketua Biz.Comm & SMF - Menggantikan Fahmi(Tim.Pengarah 2 Program tuk makan je ;-p )

Alhamdulillah semua food OK...no prob...So, those yang akan pegi malam kejadian... Selamat menikmati hidangan anda. Sepanjang makan...xkering gusi dengan kerenah semua... Termasuklah dr.Mazani... Haha...leh tahan gak wat lawak...macam Prof.Khalid gak dlu... Best2...

Dalam menempuh hari2 yang BUSY dengan Report FYP ni... Byk juga keje lain yang perlu diuruskan...
1. FYP progress (Chap 3 -Methodology in progress)
2. Make sure semua AJK menjalankan tugas tuk persediaan MPG & meminta update dr setiap biro.
3. Report Multimedia (Alhamdulillah...Hantar pada masanya)
4. Multimedia Presentation(Alhamdulillah...dah present pun)
5. Report Ethic (Alhamdulillah...Hantar pada masanya)
6. Appointment @ PPUM (esok...insyaAllah)
7. Amik baju di Medan Mara (esok...insyaAllah)
8. Hantar Chap 3 (Jumaat...insyaAllah)


Kesibukan membuatkan Niza amat merindui masa senang ku...dimana...
1. Duduk & bersenang sambil membaca kitab2 agama (ade 2 buku x abes lagi bace)
2. Menonton cite2 baru & lame yang masih lum tgk (tgk kat lappy je)

Tapi dalam kesibukkan Niza masih sempat...
1. Membaca Qalam Suci Al-Quran...(Ni jangan tinggalkan...amalkan setiap hari)
2. Jalan2 shopping dgn family (baru last 2weeks jalan2 mak, adik & my 2nd bro)


What can we do in our life? Just go with da' flow & be flexible with it as long as tidak melanggar hukum Allah.
WaAllahulam....

p/s: Tak semua perkara yang kite buat tu org suke..sedangkan kite cube tuk berlaku adil pada semua... Dan aku...sebagai manusia biase yang cube berlaku ADIL... tak dapat tuk memenuhi kehendak semua orang...

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri