Sakit / Tidak Sihat

Posted by NIZA.Ati on Thursday, April 30, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Mengikut istilah yang "ikut suke", sakit adalah "tidak sihat". Heh, bermula dengan tetiba tekak ku sakit dan telinga ku berdengung, akhirnya semakin teruk dengan kehadiran selsema dan batuk serta gatal dan sakit tekak. Pelik, rasenye cuaca di Shah Alam tidaklah tidak menentu. Besides, Niza bukannye kuar bilik sgt pun melainkan g tapau pada jam 10.30 atau 11pagi.

Hari pertama Niza mula selsema dan batuk2...diriku hanya menahan... Tapi, apabila telah menyebabkan batuk yang hendak ke tahap muntah...memang sudah dirku tak mampu bertahan... Jam di hp menunjukkan pukul 12.55pagi, Niza terus menutup lampu dan membiarkan sahaja notes2 Ethis yang Niza tgh study di atas meje kecik ku dan membiarkan laptop ku on dengan harapan ada seseorang yang akan online.

Pada jam 1.30pagi, Niza terjaga disebabkan batuk2 tanpa henti...kebetulan seorang kawan atau boleh dianggap adik menegur ku di YM.
Adik: akak x pg klinik ke
Niza: x...
Adik: mcm terok je
Niza: start smlm teruk
Adik: dah msh fnl plak tu

Sudah pukul 3pagi, diriku cuba melelapkan mata...tapi masih tidak mampu dek kerana batuk2 dan gatal tekak. Jam 5pagi...selepas minum segelas air suam, cuba lagi tuk tidur... Akhirnye...terlena. Jam 6pagi...roomate ku mengejut. Selepas menunaikan solat subuh, Niza sms my roomate yg ketika itu sudah pun ke bathroom. Pelikkan sms roomate sndr..xleh ke cakap je bile die balik bilik nanti? Heh..xdan dah..mate dah kene gam...mulut xleh bukak..kene peram tekak ku ini. Just wish "all da best" coz die xm pagi ni. Then tanya die nak kirim mkn lunch ape...tu je... Niza mmg xleh nak ckp dah...kang bukak je mulut..batuk berderet...huhu... Xpe la.. Ujian nak hadapi XM ni...

Jam 10.30 pagi, diriku ke kedai bawah membeli ubat-ubatan. Yang kesemuanya berharga RM11.80

Ubat batuk cap Ibu dan Anak, Panadol Soluble & Strepsil (Extra Strong)


Suara aku dah sengau dah... Papa call pun kak Long kene cakap slow2... Hari ni Niza kene control bercakap..xleh ckp byk dgn roomate...haha... Agaknye elok gak kot..supaya lebih penumpuan tuk study...lau tak..borak yang lebey nye..hehe...

Balik dari beli ubat, tapau dan ke pejabat kolej dengan Nadia, Niza terus balik ke bilik dan terus makan ubat. *Baik betul aku...rajin makan ubat... :D* Melihat pula di skrin laptop, ade msg YM.

azizul_aszemi:semoga terus tabah & cepat sembuh kak :D

Heh...ni dak sekelas "Ecommerce" ni...he's my junior gak..dak IT gak... tq dik.

After lunch and solat...terus sambung study.

Sebenarnya jarang juga nak kene batuk2 and sakit tekak ni... Lau demam tu biase la jugak kot. Bila dah melibatkan tekak ni Niza agak riso sebab sejak menyambung pelajaran di UiTM Shah Alam ni, every sem Niza kene batuk2 and sakit tekak, sedangkan time dok srwk dulu xde lak. Lau skali kene biasenye 3minggu hingga 2bulan baru elok. So, im quit worry gak la. Tapi xpe la... Sakit ni ujian Allah pada kita..tanda Allah sayang kita.

Dari Abdullah r.a katanya : “ aku datang mengunjungi Rasulullah s.a.w ketika beliau sakit, lalu kusentuh baginda seraya berkata “ ya, Rasulullah ! demammu bertambah teruk.” Jawab baginda “ memang demamku sama dengan dua orang kamu.” Kataku pula, “ semoga anda mendapat pahala berganda pula.” Jawab baginda : “ semoga!” kemudian sabda baginda pula : “ tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah taala dosa-dosanya seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.”

Huraian dari hadis di atas ialah segala bencana , penyakit,kesusahan atau kerungsingan yang menimpa tubuh badan atau akal fikiran seseorang mukmin adalah menjadi kaffarah( penghapus) kekotoran dosa dan kesalahan orang yang ditimpa bencana itu.

Anas r.a berkata, Rasulullah bersabda

bahawa besarnya sesuatu balasan itu menurut besarnya sesuatu bencana ujian, dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka, kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda, maka dia akan beroleh keredaan Allah, dan sesiapa yang bersikap keluh kesah serta benci menerima ujian itu , maka dia akan mendapat kemurkaan daripada Allah.” ( at-tirmidzi dan ibnu majah )
Oleh itu, usahlah mengeluh andai ditimpa kesusahan... Mungkin pada mulanya kita akan terasa berat, tapi bila kita fikirkan semula tentang apa yang telah dinyatakan dalam Islam... Lebih terbuka hati kita tuk menerima. InsyaAllah.

Aku hanya insan biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan dan tak lepas dari dosa.

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri