The moment we shared...Kawan, Sahabat dan Teman

Posted by NIZA.Ati on Monday, May 4, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,

Apalah erti hidup andai tiada berkawan, apalah erti hidup andai tiada sahabat dan apalah erti hidup andai tiada berteman. Tapi, andai tiada kasih insan untuk kita, cukuplah kasihnya Allah pada kita.

Siapa mereka dalam hidup kita? Friends as Family. Itulah yang Niza sering anggap.
Berkata Imam Shafie:

"Aku mengasihi semua sahabatku dengan seluruh jiwa ragaku, sama seperti aku mencintai sanak saudaraku. Seorang sahabat yang baik adalah manusia yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati."

2 minngu terakhir bulan Mac dan 2 minggu awal bulan April adalah hari2 yang amat men"tension"kan pada Niza. Kawan, Sahabat dan Teman....semuanya seperti tidak sehaluan pemikiran dan pandangan. Entah...tapi..dalam hidup ini tiada yang suka sahaja... Pasti akan kita melalui saat2 yang kalau boleh tidak mahu diingat dalam kotak fikiran. Perselisihan faham, terasa hati dan sebagainya adalah lumrah kehidupan tapi secara positifnya, ambil dugaan ini sebagai pengalaman dan sebagai satu jalan tuk kita semakin memahami kawan, sahabat dan teman kita.

Walaubagaimanapun, dalam kehidupan ini, perlu ada GIVE AND TAKE antara kita... Usahlah hanya sebelah pihak sahaja yang mem"beri".

Pada Niza, walau apepun persengketaan, perselisihan dan sebagainya, KASIH SAYANG Niza mengatasi segalanya. Walaupun hati sendiri berkecil hati. Allah itu lebih mengetahui apa dihati kita. Kasih sayang itu adalah asasnya kehidupan.

SELAMAT HARI LAHIR / HAPPY BIRTHDAY

Pada 17 April 2009 adalah hari lahir buat Kak LAILI(25) yang merupakan kawan, kakak dan MAMA ku ;-) Maaf andai di hari kelahiran mu ku tidak mengucapkan apa2 walaupun Niza masih ingat. Begitu juga pada sambutan hari lahir mu yang diadakan pada 15 April itu, pastinya dirimu mengetahui kenapa Niza tidak dapat menghadirkan diri.

Apa2pun, kita seFAMILY dah sambut on 20 April 2009 di Secret Recipe di SACC, Shah Alam. Mesti rase sedey mula2 kan...sebab atas sebab "family porak-peranda" jadi ingat tiada sambutan. We are not that type of person okey!!! :p What ever it is, May Allah bless you and "us". InsyaAllah... Moga cepat bertemu jodoh ya~



Lawa x? Designed by Nizaati


Memetik rangkaian kata2 dalam frame itu(dicipta oleh Nizaati):

Friend as Family

Pertemuan itu satu ketentuan,
KEMESRAAN
terjalinnya ikatan.

UKHWAH
terikat kasih bertautan,
Semoga sentiasa
jadi ingatan.

The time we shared,
is the best thing
In every moment
We had.


Pada 29 April 2009 pula adalah hari lahir YOYO (23) yang merupakan kawan dan ADIK ku ;-) Yang ni pulak... Niza wish in advanced...20 minit awal jek :p Kami seFAMILY telah menyambut hari lahir adik kesayangan ini di PIZZA HUT, SACC, Shah Alam pada 3 May 2009 iaitu selepas habisnya peperiksaan subjek Ethic (Isu Sosial, Etika & Professional).



Semoga cepat kahwin ea adikku ;-) Sorry your hadiah tak siap lagi... Tapi dah siap design tau, Niza design awal seminggu tau :p Cume kami tak berkesempatan nak hantar kedai. Maklumlah... Last week kite same2 busy menyiapkan report thesis.


Pic 1: Cousin & Aunty yang tiada "complete family" :p
Pic 2: Kami seFAMILY. Kak Long, Adik, Mama & Papa


Tidak lupa juga...Selamat Hari Lahir buat diriku pada 28 Rabiul'akhir 1430 (24 April 2009) yang ke 24 tahun dan buat Mohd Syazwan pada 11 Rabiul'akhir 1430 (7 April 2009) yang ke 23 tahun.

Diharap, perhubungan yang telah terbina antara kita semua berpanjangan. Sesungguhnya, kawan yang terbaik yang berada disisi amat susah dicari dan susah diganti. Niza love you all.

Wassalam

8 comments

  1. nape ko 24, die 23? tp kan lahir tahun yg same..mane satu yg sebenarnye ni..

     
  2. nizaati Says:
  3. sebab dlm tahun hijri, aku lahir 1406, die 1407. Lau pk logik ikut tahun masihi..beze aku dgn die hampir setahun...kurang 27hari jek

     
  4. nizaati Says:
  5. aku lahir 28 Rabiul'akhir 1406, die lahir 11 Rabiul'akhir 1407

     
  6. Hidayah Says:
  7. sabo jer lah..memang lumrah kehidupan..
    kwn2 memang cam tue..

     
  8. nizaati Says:
  9. Dik hidayah.. Kite tak leh terlepas pandang... Kite juga memegang title "kawan" dan kite juga sebenarnye begitu...cume sedar atau tidak je... Manusia kan tak sempurna... Yang penting...ape yg dah berlaku biarlah berlalu...

     
  10. Hidayah Says:
  11. hmm..tue ar pasal.. manusia memang x sempurna..

     
  12. yOyO Says:
  13. Aik... 24 April tahun Islam zati lahir ek? Yoyo jadik bpe hb plak?
    Nway, thanks kak long n family termasuk sepupu2 yg celebrate bufday yoyo... Love you all... HUhuHuhu...
    Zati, mmg stiap kali akhir2 sem family kter akan gdo... perasan tak? tapi sem lpas I tak terlibat... hahahahhakk....

     
  14. nizaati Says:
  15. Sem lepas tu bukan gado...tp "meluat"... MAMA la..sbb die JELES dgn tut~..haha.. Sem bfr tu ade ke? Mane de... Bday yo dlm hijri 20 Sha'ban 1406, so ur becoming bday tahun ni ikut hijri will be on 11 Aug 2009 yang ke 24thn. Sape2 nak chk bday in hijri, visit this web http://prayer.al-islam.com/convert.asp kat tempat len pun ade..just search.

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri