Pulau Pangkor: DnA Day Out

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, May 19, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Pada 15-17 May 2009 yang lalu telah diadakan "DNA DAY OUT" dimana program ini disertai oleh mantan DnA Society atau juga dikenali sebagai Sekretariat Mahasiswa Fakulti bg fakulti Teknologi Maklumat & Sains Kuantitatif atau nama baru adalah fakulti Sains Komputer dan Matematik, UiTM Malaysia. Seramai 29 orang yang turut memeriahkan program ini. Program ini adalah sebagai penghargaan fakulti kepada para-pelajar yang banyak membantu fakulti dalam pelbagai event.
(...Tulisan Skema...)

Pada malam hari 14 May 2009, kami berkumpul tuk meeting..sebenarnye ketua program (abg asward) nak bg baju kat we all and tentatif. Malam tu buat 1st time we all berkumpul tuk semester ni. Punyelah riuh...lama tak jumpekan... Sakat-menyakat je sume. Ye la..sem ni, ramai jugak yang pegi praktikal, and most of us dah pun final semester mcm Niza ni. Besides, dah retired jadi xde join organise program... Tapi tuk MPG aritu mmg ramai Niza amik mantan... Sbb Niza pun mantan gak..hehe...

Pagi 15 May tu, we all bertolak dr UiTM dalam kul9.30pagi. We all sampai di jeti lumut dlm kul2ptg (Niza rase la :D). Before tu ade we all benti lunch. Around kul4.15 baru we all b- dr jeti lumut ke Pulau Pangkor.


Sesampai di sana, we all naik van yang bewarna pink... Kali terakhir Niza pegi Pangkor tahun 2002, time tu rasenye xde pun van wane PINK...kot la... Sebanyak 3 van yang membawa kami. Sesampainye di chalet Purnama Beach Resort yang ber"aircond" di Pantai Teluk Nipah, we all check in dan berehat. Ptg tu, dlm kul6 sume wat hal sendiri..ade yg g jln2 kat pantai..ade yg mandi laut... ade yang cari kayu api tuk firecamp mlm tu. Niza, Izan & Aini jln2 di pantai... Then we all dah melekat kat one of buaian yang ade yg situ. Paling best... Najir siap tolong buaikan we all sambil nyanyi lagu lagi...hehe...

Malam tu, we all ade firecamp di tepi pantai.. We all main game "bola beracun". Niza rase...byk pkr yg lucu berlaku...terutama pasal "ibu". Mmg pandai Din memilih Mizi sebagai "ibu"..haha... Acap...akak cam tak puas hati je kamu tak kene..cheh... Anas...mmg best gile tarian org asli yg Anas wat tu..haha..lawak2... lg best lau keliling api kat tengah tu... Second games, we all main sambung ayat... Yang peliknye...apsal mlm tu Balai suke sgt perkataan "Awek ku". Wonder...hurm....


Keesokkan paginye, seawal jam 8pagi, setelah breakfast, we all ke pantai... Sementara menunggu Puan Aida dan sekeluarga tiba, yg laki main bola tampar. Niza, Izan dan Aini pula mencari buaian lagi... Bila Aini Suria, Nas dan Kak Aty tiba... Last2 jd huru-hara... Sebab... Aini Suria tertarik dan menyungkurkan Noraini dalam air hingga basah kuyup...hahahaha... Niza tukang gelak je... Kesian tgk Aini... Dah la pagi2 tu dah kene kaco dgn Niza pasal "tut..." :p

Bila puan aida dah tiba, we all mula memakai life jacket dan bersedia tuk berkayak... Sangat best... Tapi kesian lak kat kayak kak Aty dan Fairus...pengayuh masuk laut lor...hoho.... Anak2 puan aida iaitu si comel Dia dan Omar pula dijaga oleh Izan di safety boat. Selain itu Izan mengambil gambar we all.. THANKS A LOT TO IZAN... kalo xde izan, xde sape la nak amik gamba we all... ;-) We all bergerak dgn 13 buah kayak dimana melibatkan 26org. Setiap kami dipasang-pasangkan laki-pompuan kerana kuatir pompuan xlarat nak berkayak lama.

Walaubagaimanapun, dapat dilihat tenaga perempuan pun kuat ape. Tambah2 pasangan Niza yang kesian kerana mabuk laut. Alahai adikku Fahmi... Nampaknye..sudah terbukti akak mu ini dicipta tuk melindungi orang... bukan yang "abang" je, adik pun same ha... Kebetulan Niza pun mmg ada bawa panadol active fast dan air... So mmg rezeki mu la Fahmi... Papepun... Akak enjoy naik dgn Fahmi yang nakal ni... Ade ke suruh Niza tebar jala... Mcm2 kerenah budak ni... We all berkayak ke Pulau Mentagor dahulu sebelum ke Pulau Giam. Lau xsalah Niza, dlm 6-8 kayak je yang pusing Pulau Giam tu, yg lain sume ikut jalan pintas sebab saat2 akhir org yg conduct we all tu suruh depa terus tuju ke Pulau Giam tanpa pusing.



Sesampai we all di Pulau Giam, we all sempat memegang timun laut dan gamat yang telah diambil di Pulau Mentagor oleh org yg conduct we all. Kemudian, diteruskan pula dgn jungle traking yang agak curam dan licin... tapi boleh je jalan. Wah, lame Niza tak berjungle traking ni. Tp no prob ma...biase je pun...





Then, we all sampai di tempat snorkeling. Beberapa org memilih tuk snorkling before menjamu makanan tengahari... dan antaranya sudah pasti diriku. Kami dibekalkan roti "High 5" tuk memberi ikan makan. High taste tau ikan2 ni... Ngan jari2 we all pun digigit. Kawasan tempat snorkling tu agak dlm (sbb xcecah kaki pun) jadi byk gile ikan kat situ yang cantik2 dan ada antara kami didatangi ikan yang panjang dan besar. Buat Najir yang jarinye bengkak...tu la..sape suruh p tangkap ikan tu... :p After naik dari snorkling, kami menjamu. Ada pula yang tidur pas makan kerana begitu letih... Jam 3ptg, we all mendaki semula bukit tadi tuk ke tempat kayak we all.... Niza mendahului semua... Sbb sbnrnye dah letih sgt dah...xsabar nak balik..haha...

Adab balik... we all berkumpul dulu dan berlumba kayak hingga ke tepi pantai. Wlp penat... tapi ttp berusaha... Tapi pengalaman yang Niza xleh lupa... Sebaik shj sampai di pantai...Niza minta Pali tolong tarik kayak we all tapi....... Tetibe je ombak kuat dan terus.... gedebush.... kayak Niza dan Fahmi terbalik dan comfirm2 we all pun tergolek kuar dr kayak... Cheh... papepun..alhamdulillah tak terjadi di tgh laut... huhu... Then, we all jenuh menaikkan kayak yang telah dipenuhi air. Dengan bantuan abg ashraf, aini dan aini suria...akhirnye kayak Niza dan Fahmi berjaya di tarik ke pasir. Tx korang.. :D

Keadaan hening seketika apabila semua dah berkumpul... Sebab masing2 penat tapi happy..cume ade kejadian yang mengejutkan. In da same time kayak Niza tergolek tu, kayak Abg Amar & Kak Ini menyenget dan terlanggar kepala Omar iaitu anak puan aida yang kecik skali... Alhamdulillah tiada ape2 yg berlaku... Omar pun tak nangis...mungkin kerana terkejut. Setelah itu, ada antara kami yang terus balik ke chalet dan ada yang sambung main banana boat dan snorkling di Pulau Mentagor. Di Pulau Mentagor, depa dapat lihat landak laut, dan mcm2 lagi kehidupan dlm laut. Ketika berkayak pun kami dapat melihat ke dasar laut kerana air laut yang begitu jernih. SubahanAllah...sangat indah dan sempurna ciptaan Allah.

Niza, Izan dan Aini sesudah membersihkan diri, kami pun cuba melenakan diri... Tapi telah di interrupt oleh 2org budak comel... Melayan pula kerenah budak2 yang comey ini...lawak sungguh... Biase la budak2... Tapi mmg xleh blah ayat yang dikuarkan oleh Omar.

Niza: Ha... tu la Omar. Cakap lagi boat besar xlaju.
(Omar diam seketika, mungkin menyusun ayat atau mencari idea sambil makan Mamie yang Niza berikan padanya). Tak lama selepas itu.
Omar: Kak Izan yang cakap tak laju

We all tergelak besar...pandai budak ni reka cite lain lak..cheh... Izan lak jd mangsa dia. Selepas itu, Niza, Izan, Aini dan Dia terlena.

Malam tu, we all ade *babyQ*...eh silap...BBQ... di tepi pantai... setelah kenyang, Niza, Izan dan Aini bermain buaian.. (we all ni asyik cari buaian jek). Omar da Dia pun join tak lama pastu. Dia siap boleh tetido kat buaian tu lagi... Omar pula..tetiba cabut...tanpa cakap pape kepada Niza dan Aini yang ketika itu masih di buaian. Omar mengajak mummy nye suatu tempat... Balik je dr tempat tersebut...Omar dtg pada Niza dan memegang kedua belah tgn Niza dan memberitahu..."Omar dah kencing". Hahaha...cheh... cabut sbb nak g toilet ngupenye... Aini pulak tanya "Kenapa tak bgtau td?". Jawab Omar, "Omar malu". Hahaha...lg la gelak besar we all... Hai...mcm2 gelagat budak2 ni. Malam tu jugak, Omar ade makwe baru...yang bernama Fara...ntah brp keping gambar Fara ntah yang ditangkap malam tu =p . Around jam 11malam, we all pun kembali ke chalet.

Di pagi hari terakhir, setelah bersarapan, we all memulakan aktiviti flying fox.... Sambil menunggu, kami yang dibawah bercerita pengalaman yg dilalui... dan Balai... Kami sgt teruk mengaco Niza pada pagi tu. Hampagas sungguh... :p Sebenarnye, ramai gak yang tak naik flying fox tu... Tp mmg solute la kat Mizi yang gayat tu ttp naik wlp dah sampai bawah masih memejam mata dan pucat. Then ade jugak yang naik 2kali seperti Abg Asward dan Marsha. Afriza dan Nas pun naik jugak flying fox tu...



Balik dari flying fox... Kami mula berkemas, sesudah barang dikemas, kami mkn tengahari dan kemudian ke pantai semula tuk bersiar2 dgn bot....best2... We all g Pulau Mentagor dan Pulai Giam lagi... Tgk kehidpan laut... tengok kwn Balai en.monyet...hehe...Balai jgn marah :p dan kwn Niza pun ade....mr.obor2 yang cantik itu...Balai kate tu kawan Niza. Xpe...obor2 tu cantik. Then, we all dapat tgk gak batu2 yang menyerupai buaya dan kaki.

Pulang dr bersiar2 dgn bot, we all mula check-out dr chalet dan terus menaiki van ke Jeti Pulau Pangkor tuk pulang ke Jeti Lumut. Setelah meletakkan barang di dalam bas, kami sempat membeli dan belah.... Around jam 5ptg, kami bertolak pulang. Kami singgah di Kuala Selangor for dinner dan solat. Akhirnya tiba di UiTM Malaysia kira2 jam 9.30 mlm. Sangat gembira dan sedey sebenarnye... Gembira kerana kami dapat berkumpul selama 3hari ni dan sedey kerana mungkin inilah program terakhir yang kami join same2.... Kalau xde aral dan diinvite...insyaAllah next sem kami (yang dah grad ni) akan dtg tuk MPG next sem. Same2 meraikan semua SMF lame dan puan Aida....

Dengan berakhirnya next sem, maka tiada lagi SMF batch 07/08.... Maka berakhirnye satu generasi dan akan bangkit pula generasi lain dibawah penasihat SMF yang lain.

Buat sahabat2 & Jawatankuasa SMF / DnA Society 07-08.. Terima Kasih atas jasa kalian dan bantuan kalian dalam sama2 kita berganding tenaga dalam melaksanakan tanggungjawab kita sebagai pemimpin di fakulti dan same2 menaikkan name baik SMF FSKM. Kita merasakan sukarnya wlp kesenangan pada yang baru tapi kita semua sedar kita tak pernah merungut wlp baik atau buruk yang mungkin kita terima. Kita tetap same2 berjuang.... Semoga kita semua berjaya dalam kehidupan kita di dunia dan tidak lupa diakhirat.

Buat Fahmi... Thanks a lot menjadi pendengar akak hari tu... Doakan perubahan pada dia k... dan juga kepada Best... soalan mu telah terjawab dengan lagu itu "Nak ku tinggalkan, terasa sayang". Haha...

Dats all from me....
Keep in touch k...
Wassalam

PICTURES: CLICK HERE

6 comments

  1. nas Says:
  2. Best gler g pangkor..kiki.. =D

     
  3. nizaati Says:
  4. Tp nas merindui seseorg... =p

     
  5. best giler.. sampai muke zati dah gelap macam aku dah.. :P

     
  6. nizaati Says:
  7. dah jd arang dah muke zati...haha.. Abg acap sengal..jht gile kat pangkor ritu..cheh..

     
  8. nas Says:
  9. hik3...pg pangkor membangkitkan nostalgia..wah....ade lg kan gmbr?

     
  10. nizaati Says:
  11. chewah..akak dah tau dah nostalgia ape tu..haha.. Yup, ade gambar lagi.. Akak ade letak link kat bwh tu. Tp msh in process uploading lg.. 1st day py gambar pun x abes lg

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri