My 1st Time Food Poisoning

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, October 28, 2009 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
First of all, sorry kerna masih tidak update dengan hari konvokesyen. Ni nak cite hal food poisoning. Seumur hidup Niza, inilah first time Niza kena.

Al-kisah, hari Isnin baru-baru ni 26 Oktober 2009, Niza bangun la seperti biasa, menunaikan solat Subuh. Selepas solat subuh, Niza dah mula rasa semacam, rasa sakit perut, rasa nak muntah dan macam tak sedap badan. Perancangan Niza hari tu mahu ke tempat kerja dengan menumpang Abg Sulong Niza yang kebetulan ada di KL sekerang ni memandangkan minggu ni Niza ditempatkan di Menara TM dimana tuk masuk ke bilik yang Niza ditempatkan itu perlu ada access card dan Niza tiada card itu jadi terpaksa menunggu rakan sekerja lain tiba dimana most of them memang jam 9.30 pagi ke atas baru tiba berbanding Niza yang selalunya tiba jam 7.30pg.

Selepas bersiap kira-kira jam 8.00pagi, Niza duduk lagi... Resah dan pelbagai perasaan ada time tu. Niza pikir, kalo macam ni la Niza nak pergi office, dan tiba-tiba pula tiada kerja, baik Niza tak perlu pergi. Jadi, Niza ambil keputusan tuk kol kak Asmak. Kak Asmak kate dia tiada apa yang memerlukan bantuan Niza pada hari tersebut. Jadi dia nasihatkan Niza tidak perlu datang. Lantas Niza emailkan pada team member Niza under Si3bel pula tuk meminta tolong key-in inventory kerja Niza pada pagi Ahad kerana Niza terlupa rekodkan dan Niza memberitahu tentang keadaan Niza.

Kira-kira jam9.30pagi, maka bermula la episodnya...hee~Barulah Niza muntah2 dan segalanya... Selepas itu Niza hanya berehat dan tidur di bilik. Jam 1.08tghari Niza bangun tuk menunaikan solat Zohor, lemahnya badan Allah shj yang tahu. Setelah menunaikan solat Zohor, Niza kembali tidur. Dalam jam3ptg, Niza terjaga dan muntah-muntah lagi. Kali ni memang tak mampu bertahan. Niza call kakak Niza dan beritahu Niza mahu ke klinik. Abang and kakak Niza terus balik rumah. Kemudian Abang, Mak and Niza terus keluar ke klinik. Nak jadi cerita pula, sampai 3 klinik kami pergi semua tutup, alhamdulillah klinik yang ke-4 ni buka. Maka, doktor mamak perempuan tu check dan memberi suntikan pada Niza. Katanya, Niza mengalami keracunan makanan.



Ubat yang doktor bagi, punya la banyak. Doktor juga nasihatkan Niza tuk makan nasi bubur sahaja tuk 2hari tu. Niza dapat MC 2 hari iaitu pada 26 dan 27 Oktober 2009.

Rakan sekerja Niza ada juga sms dan email memberitahu perkembangan kerja dan memberi nasihat supaya Niza banyak berehat dan minum air. Sungguh terharu~



Hari ni, di pejabat, ramai yang bertanyakan keadaan Niza termasuklah my 2nd Project Manager. Thanks to all off you. I have such a great team members.

Hopefully, after this Niza tak kena lagi keracunan makanan. Sebab, sungguh tak larat sampai nak pitam.

So, sampai sini dulu my entry kali ni.

p/s: yang diluar sana, sila jaga kesihatan okai.

Wassaalam

categories: | edit post

9 comments

  1. Anonymous Says:
  2. Hai, memang tak selesa kalau kena food poisoning. I had the experience masa balik dr meeting kat sg petani.Driving alone.It's about 9a.m.Baru 10 minutes driving rasa nk muntah.Stop kat r&r. Than stop lg.Sampai r&r sg perak, makan panadol n tdo kat wakaf. Bila bgn tgk...ramai pempuan keliling i..ingatkan kat syurga?!!Malu la pulaak.Rasa nk muntah n sakit perut tak tau nk cite.Makan panadol lg.. akhirnya tba Mlk kul 12tghmlm.Puhhhh..penat gila.
    Agaknya sbb hotel tu bagi i breakfast free kot??? Chow, take care.

     
  3. nizaati Says:
  4. tp i mmg xleh telan ape2 time ni... wlp hy air...dats y doc bg suntikan... huhu... Ok, tx coz menyingah ke sini. take care too (^_^)

     
  5. Anonymous Says:
  6. You r welcome!By the way..selamat bertahun baru. Moga murah rezeki, sihat n all the best lah.Thanks.

     
  7. nizaati Says:
  8. tx 4 da wish...same goes to u... (^_^)

     
  9. Anonymous Says:
  10. Hai, assalamualaikum n good morning to you! First day kerja in new year. Sibuk gak n bila fikir ada presentation on the 6th ni... sibuk yg sikit jd berganda le ek? All the best to you. Chow.

     
  11. nizaati Says:
  12. wa'alaykumussalam wbt,
    yups..1st working day on new year... hee~ Sy pun busy jugak...pening kepala bila user xde sbb masih bercuti... susah nak close issues. Huhu..baru teringat 6jan ade interview... Btw, papepun all da best in ur presentation.

     
  13. Anonymous Says:
  14. Assalamualaikum wbt,thanks for the wish.Good luck for the interview.Looking for better job with good pay? I tgk ur blog ni... Islamicnya.Ada ngajar ngaji,
    nasihat, pedoman n hal2 yang berkaitan Islam. Best la...ada orang muda(u masih muda kan?) yang cares about all this things.Congratulation. Syabas.Keep up the good works.Chow.

     
  15. nizaati Says:
  16. Wa'alaykumussalam wbt,
    Yups..looking for better job with good pay... mcm tau2 jak kan..hee~ Hurm..diz my blog, berjalan, melihat dan mentafsir kehidupan diri sendiri dan sekeliling ku.. yups..still young... tp belum cmfm ajal bile (^_~) Tx... ;-) Btw, tx coz slalu singgah sini..lately ni agak bz..jd masih belum ada entry tuk tahun baru...

     
  17. Anonymous Says:
  18. Ajal? Memang kita tak tau bila ajal kita. Tapi kalau kita tau ajal kita smkin tiba or boleh tiba sbb ada penyakit yang sedang dihidapi....The minute u knows about the news....kehidupan dah berakhir tau... Jangan la rasa or jadi pd sesiapa. Dasyat! Hebat!Nauzubillah! U akan lihat n dapat the selected ones. Adik beradik, saudara mara, kawan2, teman, boss, boyfriend or girlfriend n sesiapa saja akan berada dlm kedudukan jeorpadise.Ada eje cerita i ni ek?

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri