Sidang 10, Konvokesyen ke-71 Universiti Teknologi MARA

Posted by NIZA.Ati on Monday, November 2, 2009 [ ]

"We are the champions, no time for loser"

Assalamu'alaykum wbt,
First of all, Niza nak ucap lovely thanks, big thanks dan macam2 thanks lagi kepada Allah swt kerana memberi nikmat nafas tuk meneruskan kehidupan ini berkelana mencari keredhaanNya, kepada Mak dan warga keluarga Niza yang lain kerana memberi support trutama dari segi kewangan..hee~ Kepada semua cikgu & lecturer yang pernah mengajar Niza mahupun tidak, seterusnya kawan-kawan Niza terutama my classmate CS220 etc serta yang sentiasa dekat dihati walaupun jauh dimata atas segala support beliau terhadap diriku dalam mengharungi kehidupan dalam masa setahun perhubungan kami. Maka....

Tanggal 21 Oktober 2009, maka telah officially la kami dari FSKM & FSG telah dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda (kepujian) bagi bidang masing-masing. Alhamdulillah, syukur kepada Allah. Maka dengan rasminya kami telah bergelar Alumni UiTM yang sebenar-benarnya (kecuali kepada mereka yang sambung master la kan~).


Dulu kami konvo tuk diploma memang sudah digelar Alumni UiTM, tapi sebab sambung degree, jadi masih student juga tu. Kali ni kami benar-benar Alumni UiTM ;-)

Pagi tu, Niza bertolak dari rumah pada jam 11pagi. Mak yang hantar Niza ke UiTM. Mak xdapat datang tinguk sebab Mak ada meeting petang tu, lagipun nanti siapa pula nak ambil budak-budak KAFA As-Sobirin.

Niza sampai dalam jam 11.30pagi. Niza menunggu kawan-kawan Niza ditempat berkumpul, dari tidak ramai org, sampai la 1000++ org berada disitu. Sibuk masing-masing bergambar, memakai jubah dan bertanya-kabar antara satu sama lain. Ea la kan, ada yang sudah bekerja etc.

Program Niza terpaksa alert pada arahan orang yang memanggil memandangkan kami adalah program pertama yang akan masuk. Angka giliran kami adalah dari No 1 hingga 45. No 1 adalah abang Isma..dialah pembuka tirai. Niza pula adalah 38. Yoyo pula antara yang terakhir.

Kami telah dibekalkan dengan penutup hidung yang berwarna hijau tu bagi mengelakkan sebarang jangkitan H1N1 malah kami juga telah diberi cecair yang di sapu di tangan (Niza tak tahu apa nama bende tu walaupun Acap ade sebut).


Setelah masuk baru kami dibenarkan buka topeng tu. Tp Niza awal-awal lg dah buka...hu~ Sebab panas bah pakai benda tu.

(Click to enlarge)
Gambar ketika Photoshoot di Studio WOW

Dalam Dewan Seri Budiman, inilah kali pertama Niza rasa betul-betul happy tuk konvokesyen. Mungkin sebab dulu konvo diplomakan Niza sedang belajar dalam degree, jadi macam xde perasaan, tapi perasaan teruja tuk konvo ketika diploma la berbanding degree ni sebab keadaan yang lain.

Konvokesyen ke 67 (time diploma)
1. Sebut Nama
2. Sebut Kelas(tuk student degree)

Konvokesyen ke-71 (degree)
Tidak sebut nama mahupun kelas. Just ikut turutan no dan naik ambil hard-cover file tu dan turun. Itu sahaja. So sekejap.

Sebab tu macam tak best jerk. Tapi apa-apapun ni la yang paling HAPPY. Sebab konvokesyen berlansung ketika kami sudah tamat sebagai pelajar dan ada yang sudah bekerja (seperti Niza). Kami telah dianugerahkan oleh Procanselor UiTM. Tak merasa la budak2 matrik nak dapat dari our NC Ibrahim Abushah seperti diriku ketika diploma dulu.

Ketika sidang berhenti rehat pada fasa 1, Niza dan beberapa orang kawan yang tidak boleh jamak telah keluar bagi menunaikan solat Zohor. Setelah itu, kami masuk semula ke dapam dewan. Ketika Niza masuk, penyampaian kepada CS110 sedang berlangsung, tetapi sudah ke penghapisan, jadi tiada seorang pun junior Niza dari UiTM Sarawak yang sempat Niza tengok. Malah diluar dewan pun Niza tidak terserempak dengan mereka kecuali seorang perempuan yang Niza tidak ingat namanya tetapi Niza cam mukanya. Itupun kalo tidak dipanggilnya pasti Niza tidak perasan. Selain itu adalah bf-nya yang juga merupakan junior Niza...bernama Alif (kalo tidak silap dia sebut namanya begitu). Kami sempat bergambar, katanya alang-alang sudah terserempakkan. =)

Antara Penerima Ijazah Sarjana Muda (Kep) (Teknologi Maklumat) - CS220
Fakulti Sains Komputer dan Matematik UiTM Malaysia

Setelah Sidang 10 ditunda dan sebenarnya sangat awal kami habis berbanding zaman Niza diploma dulu; Niza dan beberapa orang rakan telah ke Galeri tuk bergambar. Walaupun tak ramai tapi tetap meriah. "Family" Niza turut bertukar hadiah disitu. Niza memberi hadiah kepada Abg Isma (Papa) iaitu tie dan bunga. Abg Isma pula beri kepada Yoyo (Adik), Yoyo pula beri kepada Kak Laili (Mama) dan Kak Laili beri kepada Niza (Kak Long). Tx to my lovely family~
Kak Laili, Niza, Puan Rozi (KP), Yoyo, Abg Isma



Setelah itu, kami memulangkan jubah, mengambil transkrip dan sijil Ijazah kami dan kemudiannya masing-masing membawa haluan sendiri. Niza telah menumpang Abg Isma hingga ke LRT-Putra Asia Jaya. Niza berhenti di Bangsar dan mengambil teksi terus pulang ke rumah dan menunaikan solat Asar.

Alhamdulillah, telah sempurna. Now, tumpun pada alam pekerjaan dan menemba sebanyak pengalaman serta skill.

Thanks, Congrats dan All da' best tuk semua.

Wassalam

P/s: Ade banyak gambar lagi yang belum dapat, tapi terpaksa post jugak entry ni supaya tak telan dek' masa. =)





categories: , | edit post

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri