Bersangka-sangka

Posted by NIZA.Ati on Sunday, January 31, 2010 [ ]

Assalamu'alaykum wbt, diriku membuat "blog walking" kerana kebosanan... mencari cerita-cerita buat hati... cerita yang dapat menginsafi. Diriku terpaut pada ini... bacalah... (^_~)

Manusia hari ini suka bersangka-sangka
Ada sangkaan baik…Ada sangkaan buruk…
Orang beribadah disangka riak
Orang yang relax disangka malas
Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk
Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud (hina)
Orang makan banyak disangka pelahap
Orang makan sikit disangka diet
Orang baik disangka buruk
Orang buruk disangka baik
Orang senyum disangka mengejek
Orang masam disangka merajuk
Orang bermuzakarah disangka mengumpat
Orang diam disangka menyendiri
Orang menawan disangka pakai susuk
Orang nampak ceria disangka membela
mana tahu yang diam itu kerana berzikir kepada Allah
mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
mana tahu yang masam itu keranan mengenangkan dosa
mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya
mana tahu yang ceria itu kerana cergas cerdasnya

Jauhi sikap suka bersangka-sangaka kerana ia bakal memusnahkan ukhwah seperti musnah nya kayu dimakan api..

Satu benda yang kita lihat, macam-macam kesimpulan yang boleh kita buat. semuanya bergantung bagaimana kita melihatnya..


categories: | edit post

5 comments

  1. Anonymous Says:
  2. Assalamualaikum. Memang betul apa yang u tulis. Melihat dengan mata tidak membaca apa tercipta.Melihat dengan hati menginsafi diri.
    Bersangka baik memujuk hati, menenang diri dan mengenal diri. How's work n life?

     
  3. nizaati Says:
  4. wa'alaykumussalam wbt,
    tak guna adanya mata kalau tak dapat melihat dan tak guna adanya hati kalau tak dapat menilai.

    Alhamdulillah..semuanye biase shj... dan agak bosan dgn kerja rasenye... sebab tgh xde tugasan mmndgkan dah nak close project. Life? baik pd zahirnye... smile in every tears...

     
  5. Anonymous Says:
  6. Aik? "Smile in every tears..." tabah hati nampaknya.U can share with me if u feel comfortable.Mcm masa i share my problem with u sdgkan kita tak kenal pun. Lega rasanya...u can email,sms or call me.

     
  7. nizaati Says:
  8. its ok... just fine maybe... i hope so... btw... tx.. (^_^)

     
  9. Anonymous Says:
  10. Ok than. It's gonna take some time.
    I doakan yang baik-baik untuk u. Kalau semuanya undercontrol life will be great, isn't it?

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri