Imbasan 2009 & Welcome 2010

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, January 5, 2010 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
lama rasanya Niza tidak menulis disini. Lama ker? Its about 2weeks maybe... haha..xlah lama sangat kan. Lately ni Niza sangat busy dengan kerja. Ok..ape nak cite kat sini? Tentang 2009... year of heart-attack...haha...

Maka sudah berlabuh lah tirai 2009 5 hari lepas... Terlalu banyak perkara yang berlaku dalam tahun 2009... ingin Niza singkap seketika suka dan duka (duka pun perlu kerr?)

Perkara yang tak mungkin dilupakan:
1. My final sem yang sangat busy
2. I have completed my degree (saya sudah konvo juga tau)
3. Result xm paling tinggi penah dapat sepanjang deg (walaupun xdapat DL kan (T_T) )
4. Menjadi pengarah project tuk event *paling mahal* kat fac > Majlis Penganugerahan Pelajar Terbaik Tahun Akhir 2009 & Bicara Alumni, Career Talk and Career Booth FSKM. (selama ni jd pembantu pengarah tuk program ni kan...haha..)
5. Mendapat Anugerah Khas Kepimpinan FSKM
6. Mendapat lesen memandu dengan sah (walaupun baru P kan)...haha...
7. Be a career women (dah keje la maknenyer)
8. BBQ with my CS110 UiTMCS buddies
9. Berhari raya bersama Puan Zainun (warden asrama ketika sek men) & ex-ASABIAN
10. Kenangan di Pulau Pangkor & Pulau Aman bersama rakan2 Alumni DnA Society
11. Kenangan studio photography bersama rakan2 ex-CS220 serta *pengambaran* sekitar kampus UiTM Shah Alam

Cuti-cuti Malaysia Tahun 2009
1. Port Dickson with CS220 (konvoi nek keta dgn Puan Rozy and suami)
2. Cherating with my family
3. Pulau Pangkor with Alumni DnA Society/SMF (nek bus dgn kwn2 under uitm)
4. Sarawak with my family (Niza kira bercuti gak la wlp g sane sbb nak beli oven sarikin kan..hee~)
5. Port Dickson with Alumni DnA Society (konvoi nek keta dgn kwn2 & Puan Aida sekeluarga)
6. Cameron Highland with my family
7. Pulau Aman, Penang with Alumni DnA Society/SMF (sangat best..nek ketapi)
Best ooo.... Tahun ni Niza jalan2 naik keta ade, naik van ade, naik kapal terbang ade...nek ketapi pun ade...sonok2... tapi xnak la nek lori plak nanti..hehe...

Tahun 2009 juga adalah tahun yang Niza banyak mengalirkan airmata, tahun yang sangat menguji kesabaran Niza, tahun yang sangat menyesakkan jantung Niza. Segala-galanya berlalu terlalu lambat pada Niza. Tapi alhamdulillah, Niza masih dapat kawal diri Niza didepan mata orang ramai... Niza masih dapat berfikir dengan baik... Niza masih terus sujud menghambakan diri pada Illahi... Niza masih kuat tuk terus tersenyum... Meskipun disebalik diri ini ada sesuatu yang disimpan ketat.

Wutever it is... semua ini adalah asam-garam kehidupan yang kita tidak boleh lari. We need to faced it... samada mahu atau tidak... We have too~ Setiap apa yang berlaku dalam kehidupan jadikanlah ia sebagai pengalaman dan pengajaran di masa hadapan. Jadikan juga sebagai kekuatan kepada diri tuk terus melangkah tuk mencari redha Illahi.

Welcome 2010 yang lebih baik... Permulaan yang bagus ditahun baru... Niza mengharapkan lebih bahagia dalam kehidupan Niza bersama keluarga, teman, sahabat, kawan-kawan, followers, bloggers, dan viewers. Niza turut mendoakan kebahagiaan buat kalian juga seisi dunia terutama umat Islam sejagat. Semoga semuanya beroleh keredhaan Allah... kerana itulah tujuan hidup kita berkelana di bumi ini. Bagaimana mencari redha Illahi? Dengan beribadah...beramal soleh...


Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka
menyembah dan beribadat kepadaKu.(Surah Az-Zaariyaat, Ayat: 56).


Dan Dialah yang menjadikan langit dan bumi dalam enam masa, sedang ArasyNya
berada di atas air (Dia menjadikan semuanya itu untuk menguji kamu: Siapakah di
antara kamu yang lebih baik amalnya. (Surah Hud, Ayat: 7).

Bagaimana pula yang dikatakan "Ibadah"?
1. Ibadah yang berupa perkataan dan ucapan lidah, seperti Tasbih, tahmid, dll.
2. Ibadah yang berupa perbuatan yang tidak disifatkan dengan sesuatu sifat, seperti menolong orang karam dan jihad fi sabilillah
3. Ibadah yang berupa menahan diri dari mengerjakan sesuatu pekerjaan,seperti puasa
4. Ibadah yang melengkapi perbuatan dan menahan diri dari sesuatu pekerjaan, seperti ‘Itikaf, hajji, thawaf, dll.
5. Ibadah yang bersifat menggugurkan hak, seperti membebaskan orang-orang yang berhutand dari hutangnya
5. Ibadah yang melengkapi perkataan, pekerjaan, khudu, khusyu, menahan diri dari berbicara.


Sekian,WaAllahualam...


P/s: Niza bukan manusia yang sempurna, kerna itu ada juga salah dan silap Niza, jadi jika Niza silap, betulkan lah Niza dengan baik. Segala yang tercatit disini, hanyalah pandangan seorang insan yang berkelana dan menumpang di bumi Allah.

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri