Jodoh Jodoh Jodoh

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, February 9, 2010 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Kenapa tiba-tiba nak kuar cite pasal ni? Aha~ Jom2 tinjau sat.... Kawan-kawan Niza ramai yang nak mendirikan rumah tangga, malah ada yang dah berkahwin pun. Antara mereka yang dah berkahwin:

1. Kak Yam (senior a.k.a macam kakak Niza la kak Yam ni. Dah ade 2orang anak)
2. Kak Kelly (ni pun senior kat asrama gak dlu, pun dah ade 2anak)
3. Yaya (salah-sorang kawan baik Niza (kawan baik ramai sangat...hik3))

(Ni je yang ingat...hik3)

Yang nak berkahwin 2010 ni:
1. Kak Zura (rakan sekelas time degree)
2. Kak Yani (rakan sekelas time degree)
3. Ieka (rakan sekelas time sek men dlu & 1 of my AJK kat Kelab Koperasi)
4. Kak Anis (cuz Niza)
5. Azuwa (kwn sekampus di UiTM Sarawak)
6. Sue (junior IT degree)

Yang dah dan nak bertunang:
1. Kak Izzati (senior time asrama dlu)
2. Kak Tika (rakan sekelas time degree)
3. Yati (rakan seasrama)

Lagi sape?? Niza pun tak dapat pk dah...

Jodoh~ Jodoh~ Jodoh~

Dalam seumur hidup Niza, hanya ada seorang lelaki sahaja yang pernah tanya ciri-ciri lelaki pilihan Niza. Siapakah dia??? Hanya Dia dan dia yang tahu.

For me, its simple:
1. Cukup Solat
2. Tidak Merokok
3. Sayang Niza

dan Niza katakan lagi pada dia, "jika ada lebih bermakna itu adalah bonus tuk Niza". Simple kan??? Kenapa hanya itu sahaja ciri-ciri yang Niza mahukan?? Mari kite huraikan.

1. Cukup Solat
Solat adalah tiang agama dan tunggak seorang Islam. Orang yang sempurna solatnya insyaAllah akan menepati hukum Islam. Daripada solat ni maka akan terbentuk la perkara2 yang baik seperti berlapang dada (sabar), menjauhkan dari maksiat dan macam-macam lagi. Berikutan dengan itu, hubungan sesama insan baik, saling-membantu dan bekerjasama etc. Biasenye lelaki bertindak mengikut fikiran dan wanita bertindak mengikut hati, oleh kerana itu lelaki dan wanita saling melengkapi.

2. Tidak Merokok
Niza sangat alah pada asap... sungguh... walaupun ubat nyamuk pun Niza tak tahan... Bau badan orang yang merokok (selepas die merokok) pun Niza tak tahan. Niza akan sesak nafas kalau terbau...

3. Sayang Niza
Once dia sayangkan Niza, dia akan tegur kesalahan Niza dengan berhemah. Dia akan menghormati Niza. Dia akan hargai Niza. Dia akan menghormati keluarga Niza dan sayangkan mereka juga. Malah kerana kasih-sayang itulah die mahu berusaha membahagiakan Niza, sanggup bekerja mencari rezeki tuk keluarga.

Itu sahaja... tak ada yang lebih Niza mahukan. Selalu orang kata bila kite putus hubungan dengan seseorang "Mungkin dia bukan yang terbaik tuk kamu" (ayat biase kan nih...hik3). Tapi Niza pk "Kadang-kadang yang hadir itu bukan yang terbaik tuk kita, tapi MUNGKIN kita yang terbaik tuk lengkapinya".

Allah menemukan seseorang itu dengan seseorang yang lain adalah dengan mempunyai sebab yang tersendiri. Setiap yang berlaku itu ada hikmahnya kan??? Betul x? Kadang-kadang, mungkin ada orang yang memrlukan kita tuk hidup dia. Disini maka wujudlah sesuatu yang dinamakan "pengorbanan".

Oleh yang demikianlah, Niza tak pernah menolak orang meminta nasihat dari Niza, minta pertolongan dari Niza, meluahkan perasaan pada Niza. Sebab??? Sebab utama adalah Niza suka menolong orang. Niza suka memberi senyuman pada orang. Niza gembira kalau orang yang sedih tersenyum dan happy selepas meluahkan kesedihan mereka pada Niza. Niza gembira bila mereka mengguna pakai nasihat Niza.

Tapi, memang benar kata orang. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Niza tak dapat menolak, tak semua orang Niza boleh happykan hidup mereka, asal Niza cuba sedayanya tuk membantu mereka. Tapi Niza tahu, memang senang tuk kita ucapkan tapi payah kalau kita yang menanggungnya.

Pernah seorang kawan Niza berkata. "Kesian Niza, memory Niza telah dipenuhi dengan masalah orang lain bila dorg meluahkan pada Niza". Niza fikir, betul gak tu, memang Niza ingat ape masalah yang orang ceritakan, cume kadang2 Niza tak kenal sape yang minta nasihat dan luahkan masalah. Ye la, kadang2 ade junior Niza yang Niza tak kenal pun luah pada Niza melalui sms. Oleh itu, Niza berfikir tuk upgrade memory otak ni... boleh kerr??? hik3... =P

Apa2pun... Niza hanya manusia biase, yang tidak sempurna mana. Kadang Niza gembirakan orang sedangkan Niza sendiri menangis. Kadang Niza tak mampu tuk menolong orang dan Niza sesal kalau Niza tak dapat membantu. Kadang-kadang, apa yang kita rancang, tak semua menjadi kan. Seseorang yang dipanggil "mama"(bukan kak leli ok~) pernah berkata pada Niza "Jodoh itu sentiasa ada, cuma kita je perlu pertahannya". Niza berfikir, betul la kata-kata seseorang itu. Bila kita telah bertemu dengan seseorang, kita sebenarnya boleh pertahankan hubungan itu, cuma perlu saling berusaha. Jika salah seorang je berusaha tak mungkin akan bertemu jodoh itu.

Oleh yang demikian, Niza sentiasa mendoakan kebahagiaan kawan-kawan Niza. Selamat Pengantin Baru kepada Kak Zura, Kak Yani dan Ieka yang akan bernikah minggu depan ni (13 & 14 Feb). Maaf sangat Niza tak dapat pergi memandangkan jarak dan clash dengan yang lain. Buat Yati yang akan bertunang pada 13 Feb 2010, insyaAllah Niza akan sampai di rumah anda dengan kawan-kawan lain. Sangat teruja sebab 1st Truth ASABIAN batch kita yang nak bertunang.

Wassalam

categories: , | edit post

8 comments

  1. kak yani Says:
  2. mudah2an zati jmp dgn insan yg diimpikan..bertemu,bercinta,bertunang,berkahwin dan mendirikan rumah tangga yg aman bahagia..ameen..

     
  3. nizaati Says:
  4. insyaAllah kak... Amin ya Allah... =) All da best tuk akak...selamat menjalani alam rumah tangga... (^_~)

     
  5. Anonymous Says:
  6. Amin.Bercinta tu full of nice things...marriage? Full of realistics. Patients pays.By the way lagu 'try' tu memang best especialy startingnya yg banyak guna piano n attack with strings. Cun la lagu ni..like it!

     
  7. nizaati Says:
  8. yeah~ so download la..hik3.. skrg ni asyik dok putaq lagu ni ja...

     
  9. yanie Says:
  10. owh...yati tu yati ke...hahaha...lampi giler. sorry2. ngeee...ckp congratz kt dye!!! aku nk g jugak! nk tunang gak! hahaha

     
  11. nizaati Says:
  12. yanie: ea la..abeh tu? Adeh~ uiks..ko nak tunang kat umah ko le..xkan kat umah die plak..hik3... ko de kat mesia ke? lau de jom arr...

     
  13. yanie Says:
  14. hahaha...mestilah tunang kt umh aku. huhu...aku xde kt msia la. tgh exam lg ni. hukhuk...kem salam sume org n ckp kt yati many2 congratz ok!!

     
  15. nizaati Says:
  16. insyaAllah lau aq ingat k... (^_~) All da best in ur xm k...

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri