Red Redding Hood vs Wali Band

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, February 16, 2010 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Jom kite cite pasal Red Redding Hood... tentang seorang budak yang berbuat baik pada seekor serigala (semua pun tau cite ni kan). So abes kat sini...sekian...

Hik3.. jangan marah... entry ni takde ape2 yang menjadi focus Niza pun. Cuma, banyak yang disumbatkan. Jadi, maafkan andai jalan cerita entry ini tidak teratur. Hurm... tetiba teringat tentang apa yang Niza contengkan type di dinding/wall seorang kawan Niza di FB:

"Haih~ lemah rasenye... bile hati didatangi dgn macam2 perasaan... penat terasa diriku ini... tak dapat nak merungkai perasaan sendiri... hanya sujud mengadap Illahi, melepaskan ape yang terbuku dihati. Yang nyata dan pasti... kaki perlu terus melangkah mengharungi hari-hari yang sedang menanti...."
Tak sudah-sudah dugaan yang datang menyapa diriku... Pernah sampai beberapa ketika Niza tak mampu lagi tuk berkata apa-apa... kenapa??? hati ku sesak... membuatkan tak mampu nak mengeluarkan suara. Terasa seperti:

"Setiap air mataku mengalir, Allah aku lemah dan tak berarti, Setiap derai tangis membasahi, Allah jangan tinggalkan aku lagi" (Aku Cinta Allah, Wali Band)
Note: Allah tak pernah tinggalkan kita, tapi kita yang sering lupa bahawa Dia sentiasa bersama kita.

"Dan jika kamu memberikan pembalasan, hendaklah dibalaskan serupa kejahatan yang diperbuat kepada kamu, dan kalau kamu bersabar , maka sesungguhnya itulah yang paling baik bagi orang-orang yang sabar. Dan hendaklah engkau bersabar dan tidaklah(ada) kesabaran itu melainkan dengan pertolongan Allah" - An Nahl: 126-127
Jika suatu hari nanti kita tak akan berjumpa, ingatlah bahawa:

"Jangan marah bila ku tak datang bila, Ku tak pulang bukan ku tak sayang, Kumohon kau jangan marah karena, Akan datang waktu ku tak pulang waktu, Ku tak datang." (Wali, Tetap Bertahan)

bermakna tiada lagi aku di dunia ini.

Sebelum apa-apa pun yang berlaku, sebelum bermulanya kisah baru atau sebelum bersambungnya sebuah kisah, ingatlah:
"Dengarlah hai sobat saat kau maksiat, Dan kau bayangkan ajal mendekat, Apa kan kau buat kau takkan selamat, Pasti dirimu habis dan tamat. Bukan ku sok taat
sebelum terlambat, Ayo sama-sama kita taubat, Dunia sesaat awas kau tersesat,
Ingatlah masih ada akhirat".
(Wali, Taubat Maksiat)
Tersentuh pula aku mendengar kata-kata ini:
"Bukan aku tak suka padamu, Bukan aku tak mau denganmu, Tapi aku mau liat dulu, Setebal apa imanmu. Sudahlah engkau lupakan, Anggap saja kita ta'arufan,
Sudahlah jangan kau pikirkan, Mending kita shalawatan".
(Wali, Mari Shalawat)

Dan sesuatu yang menggamit hati ku apabila mendengar lagu ini:

Kekasih Halal
Aku telah lelah
Memilih memilah mencari wanita
Siapakah dirinya
Yang kan menjadi kekasih halalku

Tiba-tiba aku terpana
Ada kejutan tak terduga

Dia gadis berkerudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia soleha

Dia gadis berkerudung merah
Bawalah diriku padanya
Takkan habis ku berdoa
Jadi kekasih halalnya

Jadikan diriku halal
Memeluk halal menciummu
Lekaslah jangan tunda
Untuk menjadi kekasih halalku

Itu itu dia gadis berkerudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia soleha


Tau tak ape yang Niza suke kat lagu tu??? "Dia gadis berkerudung merah" (sambil jeling di gambar sebelah) tu jerk..hik3... sekian... saje nak buang masa korang bace entry panjang-panjang ni.

p/s: Kepada Mr.Anonymous, sudah lama anda tidak kelihatan disini. Agakanya kesibukan kerja mengatasi ruang-ruang "percuma" kamu mungkin. Apa2pun, semoga sentiasa dalam redha Illahi

categories: | edit post

10 comments

  1. ijad Says:
  2. info yang menarik

     
  3. Anonymous Says:
  4. Hai, assalamualaikum. Sorry for the long silence.Memang baaaanyak kerja akhir-akhir ini n akan berterusan...Alhamdulillah sentiasa dlm keredhaan n lindungan Allah.Best! Creativenya u niza... ada dalil, lyrics n cite red riding hood( yg takde kaitan tu..)How's life?

     
  5. Anonymous Says:
  6. By the way, u la gadis yang bekerubung merah tu...he he he. Memang suka merah n hitam? I? Suka putih..,

     
  7. nizaati Says:
  8. wa'alaykumussalam wbt,
    Tu die..org melaka dah masuk..hik3.. alhamdulillah..everything goes fine..bacm to normal wlp in silent mode. Quit bz kot skrg... dah balik hq pun..so ade bbrp pkr yg company mta tlg~

     
  9. nizaati Says:
  10. erk?? Camne tau merah + hitam?? hak3.. yups..really love it~

     
  11. Anonymous Says:
  12. Ur blog penuh ngan warna merah n hitam, ur tudung n pakaian pun merah...Did i tell u i'm from mlk?

     
  13. nizaati Says:
  14. nope...but i noe u from melaka...hak3... =P

     
  15. Anonymous Says:
  16. How?Can i have ur email?

     
  17. nizaati Says:
  18. IT person kan...mesti la blh detect... email??? Ops~ Kalau xminta pun u can noe it.. so try to find it..coz ofcoz i wont gv (^_~)

     
  19. Anonymous Says:
  20. heeee IT person ni... Semua dia boleh tahu, kan? Best la.. Baaaanyakkk. Ngajar is not a problem, yg lain-lain tu yg problem. Clerical works n kerja2 adhock from PPD, JPN N KPM...Tak leh spray selalu..not good for the enviroment.

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri