Selamat Menghadapi Peperiksaan

Posted by NIZA.Ati on Monday, March 29, 2010 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Debaran sudah terasa buat semua yang bergelar palajar di UiTM (khasnya) kan? (^_~) Apa tidaknya, jadual exam suda keluar. Bila korang tengok gap dekat mula la korang rasa takut kan... Relax... Macam ni... Niza nak bagi tips sikit terutama yang final sem.

1. First of all, sebenarnya sejak awal sem korang patut buat begini, iaitu meletakkan priority dalam setiap tugasan u all. Priority itu harus lah dinilai dari segi waktu, dan kepentingannya. Sebagai contoh, mana yang paling dekat perlu korang tempuhi itulah korang patut focus. Tapi, ini tidak bermakna kamu mengabaikan yang selepasnnya ini supaya tidak menjadi perkara buat kerja last minit kan...

2. Bila tugasan kamu itu berkaitan dengn team members, jadi haruslah kalian berbincang mengenai perancangan (macam slalu diriku buat bersama Abg Isma). Kami akan fokus dan menyelesaikan kerja kami satu persatu.

3. Bila kami tidak mahu diganggu, please mention it sebelum hari yang tidak mahu diganggu itu (mungkin ada subject kalian yang tidak sama dan kamu terpaksa tumpu pada yang lain ketika itu). Sebagai team member perlu la memahami dan memberi ruang pada rakan anda itu.

4. Bila tiba minggu2 exam... n gap yang pendek, anda tumpu la pada subject yg paling dulu perlu dihadapi. Jika ada gap panjang, lebih elok study subject yg plg panjang dan mungkin 4-5hari sebelum peperiksaan seterusnya anda boleh study subject itu. Berbincang lah dgn kawan2 jika mahu. Biasenye, Niza akan berbincang dgn kawan jika Niza betul2 tak tahu, tp a day before xm... Niza akan bersendirian.

Apa2pun... yang paling utama adalah berusaha, berdoa dan bertawakal. Sujud-lah mengadap Illahi dalam susah dan senang. Kebiasaannya, Niza tak pernah menghadapi xm tanpa wuduq... dan setiap kali rase nerves... perbanyakkan selawat... Jangan sesekali kalian cakap kalian takut tuk hadapi xm selagi kalian belum habis menjawab... All da best tuk semua...

Adios~
p/s: To someone somewhere, samada kamu akan terbaca atau tak, saya cuma nak wish all da best tuk presentation & xm kamu. Banyakkan selawat jika kamu terasa terlalu nerves, itulah yang sering ku pesan pada mu sejak dulu lagi.. Wassalam

categories: | edit post

2 comments

  1. rinozeen Says:
  2. ha?? exam da nk stat? igtkn br bkak sem :p

     
  3. nizaati Says:
  4. Amboi~ ngade2 adik akak ni...die sndr "crying" btau present FYP bfr xm =P

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri