Salam Lebaran & Amalan Di Aidilfitri

Posted by NIZA.Ati on Tuesday, September 7, 2010 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Di kesempatan ini, Niza ingin mengucapkan Selamat Hari Lebaran kepada:



1- Kaum keluarga
2- (already remove the name)
3- Alumni FSKM, UiTM (terutama kepada: Puan Aidawati & keluarga, Acap K, Izan, Abg Acap Y, Kak Aty, Anas, Syed, Abg Asward, Aini Suria, Noraini Ngdimin, Fara, Afriza, Dean, Fairuz, Best, Anas, Abg Apiz & istri, Ahho, Fahmi, Marsha, Nas, Nita, Kak Aishah, Haedar, Akim, Sham, Halim, Kerol, Shak, Samat, Hani, Kak Ini Imaina, Balai, Najir dan ramai lagi)
4- "Family" Niza (Papa Isma, Mama Laili & Adik Yoyo)
5- Rakan CS110 UiTMCS 04/07 (As, Nadia, Adilla, Faiz, Saufi, Syafiq, Fahmi, Miejool, Amir etc)
6- Adik2ku (Safwan, Ida Izzati, Norizzati, Hamdan, Ridhwan, Melissa Omar, Dzul)
7- Rakan seUiTMCS (Kak Nad, Faan, Shaf, Maidziah, Kak Nazyra, Hasmiza Desa etc)
8- Rakan seMPP (Kak Nad, Yahu, Lufman, A1, Syazana, Asha Begum, Kak Nadz, Abg Adley etc)
9- Rakan CS220 FSKM UiTM Malaysia (Ida, Kak Eny, Malini, Acap, Ijan, Kak Aisyah, Kak Tika & suami, Kak Suria & Suami, Kak Suriani, Kak Yani & Suami, Ita, Nini, Tiqah, Syuk, Amy, Shaz, Wan etc)
10 - Rakan2 sekerja terutama Kak Mawar(Teliti), Kak Nida (VTC), Kak As (Accenture)
11- Rakan2 Blogger, Follower, dan semua yang pernah mengunjungi blog ini.
12- Ummat Islam sedunia.

Ampun dan maaf jika Niza ada buat salah dengan korang. Ni nak kongsi sikit Amalan Di Aidilfitri...


Kala Kemeriahan Syawal, usah sesekali alpa dengan larangan-Nya. Dan berusahalah sebaik mungkin menambah amalannya.

Amalan yang digalakkan:
1. Mandi sunat sebelum solat hari raya.
2. Menjamah makanan sebelum keluar. Hadis nabi yang bermaksud:
"Nabi s.a.w tidak keluar pada pagi Hari Raya Aidilfitri sehinggalah baginda
menjamah beberapa biji kurma..."- Riwayat Al-Bukhari.

3. Banyakkan takbir
4. Mengucap selamat dan mendoakan antara satu sama lain. Kalimah yang digunakan pada zaman Rasulullah s.a.w yang bermaksud
"Semoga Allah menerima amalan (amalan ibadat sepanjang Ramadhan) kami dan kamu".
5. Memakai pakaian yang terbaik mengikut kemampuan.
6. Menggunakan jalan yang berlainan apabila pulang daripada solat di masjid.
7. Daripada Jabir r.a meriwayatkan bahawa, Nabi s.a.w menukar jalannya pada hari raya Aidilfitri ketika pergi dan balik solat bertujuan dapat bertemu dengan lebih ramai orang yang berbeza untuk bersalaman dan memohon maaf.
8. Berziarah

categories: , | edit post

9 comments

  1. Ann Says:
  2. syuqran..nice card ;)

     
  3. Yenyen Says:
  4. selamat hari raya buat kak niza dan keluarga. semoga gembira disamping insan2 tersayang. moga syawal yg diraikan lebih bermakna berbanding sebelumnya.

    SELAMAT HARI RAYA> MAAF ZAHIR DAN BATIN... ^_^

     
  5. nizaati Says:
  6. kak Nad: afwan... ^^

    Yenyen: salam lebaran jua buat yenyen n family... really hope dat syawal kali ni lebih menggembirakan dari sebelum tok... tapi mungkin kedua2nya masih ada kisah sedih... its ok..harus tabah dan kuar.... sene kitak dik? udah blit srwk ka?

     
  7. Ieda Says:
  8. Thansk sayang...
    Selamat Hari Taya tuk zati jugak.. semoga Kedatangan syawal kita sambut dengan kemuliaan, kepergian ramadhan beserta keikhlasan... Maafkan ieda ye if ade salah n silap... Moga zati n famly gembira dengan raya tahun nii...

     
  9. Ieda Says:
  10. Thanks sayang...

    Selamat Hari Raya Tuk zati jugak... Semoga kedatangan syawal disambut dengan kemuliaan dan pemergian ramadhan dilambai dengan keikhlasan... Moga zati n famly bergembira dengan kedatangan syawal kali ni...

    Maaf ek lau de salah silap sepanjang kite kenal....

    Salam Lebaran, Maaf zahir Batin

     
  11. eny Says:
  12. Selamat hari raya wat zati n famly..kak eny pun nak minta maaf salah silap terkasar bahasa sepanjang persahabatan kita...Miss u sista...

     
  13. nizaati Says:
  14. Ieda: InsyaAllah ida...doakan zati mampu rasa happy dihari raya yang bakal tiba ni.... zati pun nak minta maaf kalau de salah silap spnjg kite kenal.. ^^ roger2 lau turun KL

    Kak Eny: Tx kak...zati pun same nak minta maaf... lau turun sini n ade kesempatan...kite kuar minum2 k...miz u too~ ^^

     
  15. Terime kaseh kak atas ucapan tersebut. ^^

    Salam 'aidilfitri~

     
  16. nizaati Says:
  17. wan: afwan dik.. ^^

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri