Selangkah Dalam Kehidupan

Posted by NIZA.Ati on Wednesday, September 22, 2010 [ ]

Winamp: What If by Simple Plan
Status FB & YM: Kalau dah memang rezeki.... insyaAllah.... kalau bukan rezeki... cari rumah lain la... :)

Assalamu'alaykum wbt,
Dalam hidup ni, kita hendaklah sentiasa maju kehadapan... begitu juga iman di dada... amalan beragama... semua itu juga perlu... setiap detik kita bernafas, setiap hari kita melangkah maka setiap hari juga kita belajar tentang kehidupan yang menghampiri kepada kematian...Maha Berkat (serta Maha Tinggilah kelebihan) Tuhan yang menguasai pemerintahan (dunia dan akhirat); dan memanglah Ia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu; Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); (Surah Al Mulk: Ayat 1-2).

Dengan usia yang semakin meningkat, macam-macam perkara yang perlu difikirkan demi masa depan diri sendiri terutamanya... kerana tanpa memajukan dan menolong diri sendiri, bagaimana kita mahu membantu orang lain. Betul tak?

Lately ni Niza sibuk... sibuk dengan kerja & juga sibuk mencari rumah di sekitar seksyen 7 Shah Alam. Semalam Niza dah amik halfday cuti tuk melihat rumah yang dilelong di kawasan seksyen 7 Shah Alam. InsyaAllah kalau ade rezeki, dapatlah rumah tu, kalau tak... kenelah cari rumah lain. Niza ambil keputusan tuk beli rumah setelah gaji Niza naik pada bulan lepas. Alhamdulillah, rezeki, itu juga merupakan satu lagi kemajuan. InsyaAllah, kita akan cuba tuk terus maju kehadapan.

Dah makin berusia ni, banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Dalam kita membantu orang lain, jangan lupa tuk membantu diri sendiri juga... dari segi duniawi mahupun ukhrawi.

" mati itu penting, tapi hidup lagi penting, sebab cara kita hidup akan menentukan cara kita mati.."
Pada Niza sekarang, apa yang penting adalah Niza memantapkan kehidupan Niza. Malas dah nak fikir perkara lain atau mengharapkan apa-apa yang tak pasti. Jadi, berusaha pada sesuatu yang kita yakin InsyaAllah kita akan dapat.

All da best tuk semua juga~
Wassalam

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri