Majlis Khitbah Irwana & Farhan

Posted by NIZA.Ati on Monday, October 11, 2010 [ ]

Winamp: Sebiru Hari Ini by Edcoustic
Status YM: Congrats my lalink wana~
Status FB: "Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: “Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!"(Fussilat 41: 33)

Assalamu'alaykum wbt,
Alhamdulillah syukur kehadirat Illahi kerana dengan redhaNya, sahabat ku Irwana Binti Noordin telah selamat menjadi tunangan kepada Ahmad Farhan Bin Aminuddin pada 10.10.10.


Hadis Rasulallah saw yang mafhumnya: " tidak halal bagi kamu penjualan di atas penjualan orang lain dan tidak halal bagi kamu pertunangan di atas pertunangan orang lain".

Dari Jabir bin Abdillah bahawa Rasulallah saw bersabda: " Apabila salah seorang dari kamu bertunang, maka jika sekiranya dia boleh melihat wanita itu hingga membawa kepada kehendak atau kemahuan untuk bernikah / kahwin, maka lakukan!!! ". Berkata Jabir (perawi) hadis ini: " aku telah bertunang dengan wanita dari Bani Salamah, aku telah bersembunyi tanpa dilihat oleh wanita itu sehingga aku melihat sebahagian dari 'diri / tubuh badan' wanita itu yang boleh membawa kepada kehendak dan kemahuan aku untuk menikahi atau mengahwininya".

(dalil di atas dipetik dan diambil dari buku Fiqh Assunnah oleh Syed Sabiq.)


Sungguh cepat masa berlalu hingga tidak sedar bahawa sudah 11 tahun berlalu. Saat kita mulai kenal di Asrama SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur pada tahun 1999 segala kenangan masih terpahat. Wana, one of my bestfren... Wana yang selalu menangis... =P Wana yang selalu berperang "dingin" dgn Niza (kdg2 mls nak layan die...hak3...time sekolah tu~ hik3..) tapi cepat kami berbaik ^^... Wana yang walaupun sudah form 5 masih bawa b*n**l ****k ke sekolah (time tu wana dok sebelah Niza dalam kelas)... kini Wana sudah menjadi tunangan orang... ^^ Wana, im happy for you my dear...


Semoga jodoh Wana panjang dengan Faan, moga hari kebesaran kalian akan tiba... moga semuanya berjalan dengan lancar dan diredhai Illahi...


Semoga persahabatan kita akan sentiasa mekar dihati. Tx to all my buddies yang datang jugak on da day Wana bertunang: Ija, Shah, Yati & her hubby > Zack. InsyaAllah bertemu kita lagi.

Wassalam

Notakaki: hurm...ramai yang tanya bile giliran Niza ni... doakanlah bertemu jodoh... ade jodoh...insyaAllah... ^^

categories: | edit post

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri