Bila Manusia Mulai Bicara...

Posted by NIZA.Ati on Monday, May 9, 2011 [ ]

Winamp: Luar Biasa By Shahir

Assalamu'alaykum wbt,
Dalam hidup ini, kita tak dapat nak penuhi semua permintaan orang. Kita tak dapat nak puaskan hati semua orang lantaran dek hati masing-masing yang berlainan rasa dan cara pemikiran.

Kadang-kadang kita cuba tuk penuhi permintaan semua orang hingga tanpa sedar sebenarnya kita yang ditindas, kita yang diperkatakan, kita yang disalahkan. Malah kerana tuk menjaga hati orang lain, kita sendiri yang terpaksa makan hati sendirian.

Biarlah segalanya menjadi rahsia dari pengetahuan insan lain. Walau sesiapa pun mereka pada kita. Perkenalan yang bertahun-tahun pun belum tentu dapat memahamkan kita tentang diri seseorang, inikan pula perkenalan yang tidak sampai setahun.

Pernah kata seorang kawan "Akak ni, selalu buat kerja yang tak ada kaitan dengan akak kan". Itulah namanya "tolong", tapi kenapa "pertolongan" itu pula menjadi buah mulut orang? Menjadi bahan perli dan sindirian orang lain kepada yang lain?

Apa yang sampai di telinga Niza, bukan sumber yang tak boleh dipercayai. Kecewa, pengetahuan agama tertanam dihati dan minda, tapi mulut pula tak pandai tuk berhenti berkata-kata. Itulah manusia. Bila susah, mencari, bila senang, menghindari. Bila berkepentingan, menjadi kawan sejati, bila tiada lagi urusan, langsung tak diambil peduli.

Tak mahu tuk ambil peduli kata-kata mereka kerana Allah lebih tahu. Tapi, kenapa Niza terus dijadikan sebagai saingan? Tidak layak kah Niza dikalangan kalian? Atau mungkin kehadiran ini terlalu menimbulkan tanda tanya pada kalian? Paksinya satu... Agama... objektifnya dua... dakwah dan kebajikan... Jika kehendak hati melebihi kehendak agama, usah mengemudi bersama~

Wassalam

categories: | edit post

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri