Waktu Zaman Kita Dulu...

Posted by NIZA.Ati on Thursday, May 19, 2011 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Rindu rasanya... bersama mereka membuat aku aku tersenyum ceria meskipun kami berada dalam keadaan yang serius seperti meeting etc. Tapi melihat mereka, gurauan mereka, telatah mereka, loyar buruk mereka, membuatkan aku happy.

Lama tak lama, sudah 4 tahun bersama. Masih aku ingat lagi, aku di interview oleh adikku Acap K, sahabat ku Aini dan yang lain aku tak ingat melainkan ibu kami Puan Aida. Aku merupakan orang ke2 yang di interview. Interview tuk ape??? Tuk jadi Sekretariat Majlis Perwakilan Pelajar (SMPP) dimana ketika batch aku telah bertukar nama kepada Sekretariat Mahasiswa Fakulti (SMF) dan secara khasnya kami telah mewujudkan nama kami sebagai DnA Society (Digital And Analog Society) dimana kami terdiri daripada pemimpin-pemimpin di fakulti.

Semua event di fakulti, kamilah yang handle. Dari sekecil-kecil hingga sebesar-besar event. Kami masing-masing dari berlainan program tetapi masih dibawah fakulti yang sama. Di antara beribu-ribu pelajar di FTMSK / FSKM itulah wujudnya kami.


Kami berkerjasama tuk menjaya program fakulti dimana kami sendiri yang menguruskan hampir 100%. Dari membuat proposal hinggalah membuat laporan aktiviti. Kami menaikkan nama SMF dimata lecturer2 dan staf2 fakulti malah di UiTM itu sendiri. Kami tidak merungut meski ketika itu kami tiada bilik gerakan, kami tidak merungut meski ketika itu kami tiada baju sponsor (kami keluar duit sendiri untuk mambuat baju SMF, nametag etc), kami tidak merungut meskipun kami terpaksa memakai semua barang sendiri, kami tak merungut meskipun kami terpaksa bersempit dalam bilik Puan Aida tuk print kertas kerja, untuk membuat panggilan luar, dan segala-galanya disitu. Kami tak pernah merungut.

Kami mohon sponsor baju dari fakulti tuk SMF akan datang, kami minta dari fakulti bilik gerakan sedangkan kami tahu bukan kami yang akan dapat semua tu. Kata Puan Aida:
"Tak pelah, biar ape yang kita minta ni dapat digunakan oleh SMF baru"
Dalam menjalankan event, kadang-kadang kami tak lepas dari kengkangan masa, tapi kami saling membantu. Kami berkerja bukan tuk diri sendiri, tapi tuk pelajar semua. Jika ada yang memerlukan dalam tugasan, kami saling membantu.

Tapi, tak ada yang perfect dalam sesuatu itu tapi bukanlah suatu yang besar untuk dipertikaikan. Kata Puan Aida:

"Biasalah, dalam adik-beradik mesti ada salah-faham. Sebagai yang tua, kita kenalah beralah."
Itu zaman kami... waktu zaman kita dulu... SMF sangat well known di pihak atasan. Malah dekan, tim.dekan juga kenal kami. Kata Prof.Mazani:
"Batch you all ni ade chemistry" - Ketika Majlis Iftar & Meeting August 2010
Meski sudah 2 tahun kami membawa haluan masing-masing setelah begelar "pekerja", kami masih lagi berhubung, meeting, membuat event, bercuti malah kami juga diberi kebenaran tuk menggunakan bilik gerakan SMF di fakulti tuk meeting. Juga dibenarkan untuk menggunakan dewan di fakulti tuk event. Kami sangat berterima kasih kepada fakulti kerana masih mempercayai kami, masih mengingati kami, masih menghargai kami.

Kami menubuhkan Pertubuhan Alumni Fakulti Sains Komputer dan Matematik Universiti Teknologi MARA bukan untuk kepentingan. Malah kami bersusah-payah, mengorbankan masa kami, tapi bukan untuk kami. Untuk siapa? Untuk semua alumni dan pelajar. Perlahan-lahan kami akan cuba tuk membangunkan persatuan ini.

Mengenali mereka adalah sesuatu yang amat Niza hargai.

Puan Aida, Acap Khalid, Izan, Kak Aty, Aini, Abg Acap, Abg Asward, Aini Suria, Nita, Kak Aishah, Abg Amar, Fahmi, Najir, Fairuz, Syed, Fadzley, Abg Apiz, Afriza, Dean, Fara dan ramai lagi.

Semoga kita terus menjadi kawan yang baik... :)

Wassalam

12 comments

  1. r1n0z33n Says:
  2. ye ... sy pn hepi sgt ngan dorang ni sumer! wlwpn mse tu msuk sbagai outsider je hehe .... rse diterima je oleh group ni.. tu yang best.. sume mmg bes! dari pn aida smpai bwh ... errr kecuali satu je kekekke...

     
  3. NIZA.Ati Says:
  4. ehe~ happy kan...tambah2 dpt kakak cam akak yg kiut ni kan =P kite saling menerima.... Oopppsss....pasal tu xmasuk campur...tu psl fahmi dgn BESTFREN fahmi =P

     
  5. Anonymous Says:
  6. serius miss that moment... part of sweet memory in my life... takkan lupa kat korang... susah senang bersama bukan 1 pkr y mudah... tidur sebantal, makan sepinggan.. (opps..perempuan je ye)..

     
  7. NIZA.Ati Says:
  8. tido setilam... (xyah pakai bantal =P) ^^ kankankan...rindu zaman2 kite dlu... skrg smua dah ade life sendiri :)

     
  9. Mmg rindu masa2 itu....mcm2 peristiwa x dpt lupe...gembira, sedih, gelak ketawa, nangis....tp semangat berkumpulan & x berkira (mcm adik-beradik)...walaupun sempat 1 batch jer...a lot of memories... (^_^)

     
  10. NIZA.Ati Says:
  11. ehe~ zati pun 1 batch jugak ^^ wlp akak batch lain, zati batch lain... tp kite tetap kamceng kan ^^

     
  12. Anonymous Says:
  13. hahaha..saya suka juga..

    -Deanda Melor-

     
  14. NIZA.Ati Says:
  15. Paling best kan af ^^

     
  16. rinozeen Says:
  17. hebat kak zati ... berborak dengan kak anom kekeke

     
  18. NIZA.Ati Says:
  19. fahmi, Anon la =P

     
  20. Syed Says:
  21. ... rindu ...

     
  22. NIZA.Ati Says:
  23. suda 3thn kite resign syed =P

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri