Internet Technology / Teknologi Jalurlebar

Posted by NIZA.Ati on Thursday, June 9, 2011 [ ]

Assalamu'alaykum wbt,
Niza dalam mode "training". Ketika Niza menulis entry ini, sedang berlansung presentation dari adik2 di UTM ni tentang ERP (Enterprise Resource Planning). Ok, bukan nak membincangkan tentang ERP tetapi Niza nak menulis tentang "internet technology".

Nowadays, technology take place most of our activities. Setuju tak? Kecilkan skit skop, information technology which related to online transaction. Nak apply masuk universiti pun gunakan online. Nak check results exam pun online. Nak bayar ptptn pun online. Nak buat transaction pun online, nak apply keje pun online etc.

Bagi Niza sendiri, Niza boleh katakan lappy (laptop) & internet memang tak boleh dipisahkan dari hidup Niza. Kenapa???

Kerja
Kerja Niza pun perlukan lappy & internet. Kalau takda lappy & internet maka tiadalah kerja yang dapat dilaksanakan.

Hiburan
Memandangkan Niza ni tersangatlah jarang nak mengadap TV or mendengar radio, so lappy & internet la kegunaan Niza tuk men'download' cerita-cerita yang ingin di tonton ataupun mendengar radio secara online. Men'download' lagu, cerita tv, filem, ceramah agama etc semuanya disini.

Perhubungan
Agak-agak kalau tak dapat contact Niza kat hp, melalui YM, FB, blog & emaillah tempat kawan-kawan Niza boleh cari Niza. Betul x? ^^

Bil payment
PTPTN: Niza membayar PTPTN melalui Efes
Maybank2u: Untuk membayar broandband, beli prepaid, transfer duit, ASB & bil2 lain kalau ada, Niza menggunakan Maybank2u.com

Pendek kata most of urusan Niza memang melalui Maybank2u. The only things yang Niza tak boleh buat guna online adalah any related to "parcel". Tu confirm la kene pegi post office kan... or nearest agent yang ada. Tapi Niza boleh check samada parcel tu dah sampy ke x melalui Track & Trace

Blackberry mungkin adalah sesuai tuk orang-orang yang memerlukan bende2 begini, but da reason why Niza tak memerlukan Blackberry dalam hidup Niza adalah kerana everywhere that I go, lappy & internet adalah benda yang Niza perlukan tuk kerja Niza. So, most of my time mengadap lappy. So, Niza tak perlukan Blackberry kalau jarang tuk Niza gunakan. ^^ kan?

Whatever it is, any transaction yang dilakukan, perlulah di simpan details nya. Kebisaannya Niza akan print dalam bentuk .pdf dan simpan dalam lappy. Thats the reason why Niza pernah sebut hardisk lappy Niza tu sangat berharga & penting tuk Niza.

So, nampak tak betapa "internet technology" sangat mempengaruhi masa dan kehidupan kita? ^^ Walauapepun, janganlah buat sesuatu tu melampui batas. Terlalu "kusyuk" mengadap internet hingga solat diabaikan.

"(Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan agama), maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang - (laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya;" - [Ayat 4-5; Surah Al-Ma'un]

WaAllahualam,
Wassalam. ^^

6 comments

  1. rinozeen Says:
  2. btol btol!!

     
  3. NIZA.Ati Says:
  4. which 1 yg betul tu dik? ^^

     
  5. MM Says:
  6. Btul2 BB/iphone x penting ... lappy & internet paling penting :D

     
  7. NIZA.Ati Says:
  8. tepat~ ^^

     
  9. Noor Says:
  10. Salam wbt....Bagus ade internet technology blh dpt byk maklumat& ilmu. Proses menimba ilmu jd lbh mudah. Plg suka ade blog yg bkongsi byk bnda2 yg membawa kebaikan (alhamdulilah). Tp bahaya kalo ade yg salah guna.

     
  11. NIZA.Ati Says:
  12. Salam wbt. Yups...betul tu noor... web2 dakyah & yang menjatuhkan ummah tu paling bahaya....

     

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri