I am Programmer, I have no life.

Posted by NIZA.Ati on Thursday, December 22, 2011 [ ]

Winamp: Nur Tuhan by Hijjaz

Assalamu'alaykum wbt,


Dunia IT memang tak lari dari insan yang bergelar "programmer". Sebagai bahasa pasar kite panggil la sebagai "programmer". Istilah lain yang boleh digunakan adalah "developer" or bagi insan2 yang membuat ABAP programming digelar "ABAPer". Tapi basicnya semua adalah "programmer" / "developer".

Kami la yang memudah kan hidup kalian yang hari2 mengadap software tak kire la ape jenis software pun. Kami la yang memudahkan kalian tuk mendapat info melalui internet dimana semua di depan mate anda yang dilihat melalui website adalah hasil dari kerja insan yang bergelar programmer ni.

Ramai orang kate "keje programmer ni takde life". Personally, It depends. Mana2 kerja pun kalau busy bagai nak rak wlp hanya kerja sebagai PA, kerani, etc semua pun akan jadi takde life. Sometimes memang kite tak boleh nak pergi/hadir/holiday/rehat etc pada hari2 cuti kerana kerja, maybe kene standby etc. Semua pun macam tu.

Seorang sahabat berkata pada saya. "akak tengok busy2 niza pun ade life". For me, its all about time management. Sometimes memang Niza tak dapat nak hadir jemputan ke event ke walaupun weekend disebabkan sibuk membuat kerja FREELANCE. Bukan kerja office k... :) Niza buat keje freelance tapi bila ada permintaan (bila orang cari Niza bukan Niza yang cari client). Pada hari minggu, kalau siang Niza dah keluar rumah atau sibuk dengan urusan family/rumah/kucing, malamnya mesti Niza mengadap kerja. Atau sebaliknya atau mungkin dari siang hingga ke malam membuat kerja. Semua tu depends macamana kite nak handle masa, keluarga, dan kerja kita.

So, istilah "programmer takde life" ni pada Niza memang la tak sesuai. kaaaaaannnnnnnn............. ^^

p/s: sabtu ni Niza kene jumpe client, pastu attend kawan baik Niza bertunang... (ade je life kan~)

Wassalam

categories: | edit post

0 comments

FOCUS ON ME

FOCUS ON ME
Allahumma habbib ‘abdaka haza ila ‘ibadikal mukminin wahabbib ilal mukminin
“Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman”

TOPBLOG

Carta Top Blog Muslimah -- Hanan.com.my

Recent Comments

Recent Comments Widget

Followers

Network Blog

Twitter Followers

Kata-Kata Ulama'

Kata Fathi Yakan dalam membincangkan tentang perjalanan dakwah dan jihad:Jalan ini adalah jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang takutkan kesempitan rezeki & masa depan. Jalan yang takkan sanggup dilalui oleh mereka yang mementingkan hawa nafsu. Tidak sanggup dilalui oleh mereka yang semput dada dan tiada kekuatan. Sesungguhnya jalan ini takkan sanggup dilalui dengan tabah & tetap pendirian, kecuali oleh orang mukmin yang sentiasa bergantung pada Allah. Tak mampu dilalui dengan tabah, kecuali oleh jiwa yang sentiasa menggantungkan & mengharapkan sesuatu kepada Allah

NIZA's Schedule

HARI BERLALU

Bulan / Moon

Popular Posts

Step in here

Zikir Terapi Diri